”Flera sitter på sitt rum och gråter”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio anställda på socialförvaltningen i Helsingborg tycker inte de har tillräckliga förutsättningar att göra ett bra jobb.

Många är oroliga för sin och kollegornas hälsa på grund av stressen och den dåliga arbetsmiljön – ”flera sitter på sitt rum och gråter” uttrycker en anställd.

Det avslöjas i en rapport som tagits fram sedan förvaltningen fått bottensiffror kring arbetsmiljön i stadens stora medarbetarenkät i höstas.

– Läsningen är inte rolig, där är mycket att göra och jag har redan vidtagit vissa åtgärder, säger socialchefen Dinah Åbinger.

Maktspel och toppstyrning

I djupintervjuer framkommer att personalen inte känner sig uppskattad, att inte tycker de kan påverka, att de inte vågar göra fel eller säga vad de tycker.

Allvarligast kritik riktas mot ledarskapet, medarbetarna känner varken att de får tilltro eller respekt av många chefer. Och upplever att ledarskapet präglas av maktspel och toppstyrning.

Inom ett verksamhetsområde talar personalen om ett arbetsklimat präglat av rädsla:

”Priset är högt för att säga vad man tycker, då får man betala”, ”När vissa slutar är alla rädda för vem som ska stå näst i tur att bli utsatt och hackad på, bli syndabock”.

– Det är alldeles förfärligt, så ska inte någon behöva ha det. En sådan organisation vill inte jag leda. I ett sådant här läge är det än viktigare med ett gott ledarskap och det tänker jag ta ansvar för, säger Dinah Åbinger.

Nya åtgärder

Hon berättar att förvaltningen är i gång med många åtgärder. Bland annat en utökad bemanning; man tillsätter sakkunnigtjänster och har förstärkt på HR-sidan.

Ett par chefer har också sagt upp sig efter rapporten lagts fram.

Personalomsättningen beskrivs som både en konsekvens och orsak till en generellt svår arbetssituation på framförallt utredningssidan.

– Helsingborg har haft en mycket högre personalomsättning än vanligt de senaste 1,5 åren, säger Dinah Åbinger.

Press på nyutexaminerade

I hela landet är det svårt att rekrytera erfaren personal och många gånger sätts nyutexaminerade på svåra tjänster utan tillräcklig introduktion, berättas det om i rapporten.

”Nya ska acceptera att bara slängas in i uppgifter utan introduktion utifrån budskapet att ”det får alla göra, du ska härdas och det hör till att gå in i väggen, det är naturligt”, uttrycker en av de intervjuade.

Löneläget för socialsekreterarna ses som ett av verksamhetens grundläggande problem; de får sämre betalt i Helsingborg än i flera omgivande kommuner. Här säger Dinah Åbinger att man gör en satsning i årets lönerevision och kommer att yrka mer pengar i budgeten framöver för personalförstärkning.

– Det måste löna sig att jobba med de här tuffa arbetsuppgifterna och socialsekreterare ska ha bra förutsättningar att göra sitt arbete.

Socialnämndens ordförande Ann-Christine Borgman (MP) vill inte kommentera rapporten utan hänvisar till socialchefen.

Akedemikerförbundet SSR avböjer också en kommentar, de vill först se vad utfallet av arbetsgivarens pågående åtgärder blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.