När klockan blev 20 stängde vallokalerna i Båstad – och ett rep markerade att det inte längre gick att komma in och lägga sin röst. Foto: Julia Åberg

Vallokalerna i Båstad stänger

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett drygt halvår av extra planering sa invånarna i Båstad kommun idag sitt. Igen.

– Vi har utbildat våra valförättare och har gott om kladdlappar så det ska inte bli några fel den här gången, säger Catharina Elofsson, kanslichef i Båstads kommun.

Hon delar ut valkuvert till de som kommer till vallokalen i kommunhuset i Båstad. Det var här det gick fel i september förra året.

Omvalet i Båstad

Britta Ekedahl är en av de Båstadsbor som kommer för att lägga sin röst idag.

– Det är både onödig och nödvändigt med det här valet, säger hon och utvecklar sina tankar:

–  Det är en onödig kostnad men nödvändigt för demokratin.

Mustafa Ibrahim tycker det är bra med ett omval.

– Jag hade inte läst på förra gången. Det  har jag gjort nu så jag ska byta parti, säger Mustafa Ibrahim innan han går in i vallokalen.

Trodde på sjuttio procents deltagande

I Förslöv en bit utanför centrala Båstad har det varit tryck på vallokalen i dag. Man räknar med att ha kommit upp i ett sjuttioprocentigt deltagande innan vallokalen i skolan stänger.

Att det finns ett intresse även för det här valet har redan visat sig genom förtidsröstningen. Jämfört med valet i höstas har bara 23 personer färre i Förslöv lämnat sina röster den vägen.

– Det klart att det har knorrats en del bland dem som kommit hit, men på det stora hela verkar folk nöjda med att allt ska gå rätt till, säger Sebastian Sundberg, ordförande i Förslöv Östra.

”Det är en demokratisk skyldighet”

 Han tror att deltagandet kommer komma upp i runt 70 procent, alltså samma siffra som förväntas i hela kommunen.

–  Vi hade högt deltagande i höstas också, säger Sebastian Sundberg.

 En av dem som tog sig till skolan i Förslöv under söndagseftermiddagen var Mikael Nilsson, som inte vill kalla det någon större uppoffring.

–  Nej, det var inte svårt. Det är en demokratisk skyldighet att rösta. Och dessutom var jag inte nöjd med hur det gick i förra valet, så jag tyckte bara det var bra att det blev så här, säger han.

Valsedlar som kladdlappar

Bakom omvalet ligger ett ödesdigert misstag med valsedlar som användes som kladdlappar, utan att någonsin legat i någon valurna. Vid kontrollräkningen på Länsstyrelsen uppdagades felet, och en tid senare togs beslut om att hela kommunvalet måste göras om.

– Ett omval är mycket ovanligt. Vi har inte haft något i Skåne under de senaste 50 åren, säger Leif Nyberin, chef för Länsstyrelsen Skånes rättsenhet som leder arbetet med valet.

Bjärepartiet styr

I valet hösten 2014 var lokala Bjärepartiet en av de största vinnarna. Partiet ökade med över fem procentenheter. Samtidigt gick moderaterna kraftigt bakåt, en tendens som var densamma i så gott som hela Sverige. Kommunstyrelsens ordförandepost har sedan valet legat på Bjärepartiet, som regerat i koalission med Kristdemokraterna och Centerpartiet. Styret har förts i minoritet, med 15 av totalt 41 i mandat. Hur eventuella samarbeten kommer se ut efter dagens val är dock oklart.

Högt valdeltagande

Båstad kommun har en tradition av högt valdeltagande. Vid valet i höstas deltog nästan 85 procent, vilket var två procent mer än valet 2010. Mest benägna att rösta var invånarna i Torekov, med 87,4 procent. Även bland förstagångsväljarna var deltagandet högt, med en siffra på drygt 78 procent.

SVT Nyheter på plats

Men vid ett omval, som alltså är en ganska ovanligt, är det inte säkert att siffrorna blir lika höga.

Klockan 20.00 stängde vallokalerna och omkring 21.30 beräknas ett valresultat vara klart.

SVT Nyheter är på plats i Båstad under hela valkvällen och lämna rapporter från olika valvakor. Uvecklingen kan du följa här på webben.

HÅLLTIDER

08.00 Vallokalerna öppnar

20.00 Vallokalerna stänger

22.00 Beräknat prelimnärt resultat

HÄR KAN DU RÖSTA

Kommunkontoret

Skolan i Förslöv

Församlingshemmet i Östra Karup

Församlingshemmet i Grevie

Skolan i Västra Karup

Skolan i Torekov

Församlingshemmet i Hov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet