Foto: Jessika Jellbom

De blågröna går vidare med ett ”Stadens hus”

Uppdaterad
Publicerad

I de blågrönas mål och budget 2016 ingår att handfast utreda ett ”Stadens hus”, en byggnad där stadens samtliga förvaltningar kan samlas under ett och samma tak – tillsammans med ett nytt stadsbibliotek.

– Så att Helsingborgarna lätt ska kunna komma få kontakt med stadens tjänstemän och politiker, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

– Det skulle bli en mötesplats för medborgarna, ett spännande hus på många sätt, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (FP).

”Alla partier bakom”

Enligt de blågröna står alla kommunfullmäktiges partier bakom det fördjupade utredningsuppdraget.

Politikerna ser fördelar med att samlokalisera alla förvaltningar, det skulle underlätta samarbeten över förvaltningsgränserna och i förlängningen öka kvaliteten för medborgarna.

I dagsläget ligger förvaltningarna på olika platser i staden, i både egna och hyrda lokaler.

Vad lokalerna som lämnas ska användas till, och var nybygget av ”Stadens hus” skulle ligga är något som utredningen ska komma fram till, men blickarna går söderut i närheten av Campus och Knutpunkten.

”Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet” är fokus för nästa års mål och ekonomi, skriver de blågröna i förordet till budget 2016.

Till en kvalitetssäkring

I budgeten som totalt är 7,1 miljarder kronor finns ett fördelningsutrymme om 447 miljoner, alltså extra pengar utöver fjolårets budgetram som kan fördela till stadens olika verksamheter.

Och här får barn- och utbildningsnämnden största delen av kakan, 223 miljoner kronor, som bland annat ska användas till en kvalitetssäkring.

Vård- och omsorg får näst störst tillskott, 104 miljoner kronor. Även här för att  kvalitetssäkra, men främst för att täcka kostnadsökningar.

Socialnämnden tilldelas 42 miljoner kronor där mer än en tredjedel ska användas till kvalitetssäkring genom att förbättra arbetssituationen och villkoren för socialsekreterarna.

Kulturnämnden får totalt 8 miljoner mer att röra sig med, där både biblioteken och den fria kulturen får viss förstärkning.

Skolor och förskolor

Över 4 miljarder kronor planerar staden att lägga på investeringar åren 2016–2022.

– Det märks att staden just nu växer i rekordfart, säger Peter Danielsson.

Nya skolor och förskolor ska byggas för 880 miljoner kronor, idrotts- och fritidssektorn får dryga 220 miljoner som ska bland annat ska räcka till nya idrottshallar Rydebäck, Mariastaden och Östra Helsingborg.

Sammanlagt elva nya boenden inom SOL, LSS och till ensamkommande flyktingbarn ska uppföras för nästan 280 miljoner kronor.

Ett nytt vårdboende för äldre ska också byggas och beräknas kosta 88 miljoner kronor. Om det blir ett nytt Kungshult, som tidigare diskuterats, är dock osagt.

Ingen skattehöjning

Infrastrukturella satsningar blir det också gott om, som ett superbussprojekt för 81 miljoner och en handlingsplan för grönstruktur för 84 miljoner.

Utvecklingen av området H+ har flera poster i investeringsbudgeten för sammalnagt omkring 450 miljoner kronor.

Någon skattehöjning blir det inte, utan skattesatsen kvarstår på 20,21 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.