Foto: Yankeesman312/Wikpedia

Vindar stoppade kryssningspremären

Uppdaterad
Publicerad

Starten för årets kryssningssäsong uteblev. Blåste gjorde att Caribbean Princess valde att åka förbi Helsingborg

Allt var förberett in i minsta detalj. Den jättelika kryssaren skulle lägga till på redden. Vid Dunkers plats skulle de 3599 passagerarna välkomnas av blomsterflickor, spelmanslag och turistvärdar.

Men hela evenemanget kom av sig. När kryssaren gick in i Öresund konstaterade man att det blåste för mycket, c:a 12 meter per sekund, dvs hård bris.

– Passagerarna skulle tas i land i livbåtar. När jag tittar ut över sundet skulle jag inte heller vilja sitta i en livbåt idag, säger Andreas Eriksson, kryssningschef på Helsingborgs Hamn.

– Det är ett tufft beslut att ställa in. Det får stora konsekvenser främst för rederiet. De har bokat bussturer, guider och utflykter.

Även för traktens restauranger och butiker är det ett bakslag. Passagerarna beräknas spendera ett antal miljoner i land. De flesta passagerarna på Carribean Princess är brittiska turister.

Fartyget är det första av sex kryssningsfartyg som ska komma till Helsingborg under säsongen. Nästa fartyg kommer den 15 juni. Då är förutsättningarna bättre för att passagerarna kommer i land.

– Det fartyget ska lägga till vid kaj. De använder inte livbåtar, säger Andreas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.