Mohammad Ali och hans familj har flyttat till campingen på Råå. Foto: Cecilia Ahle

Camping på Råå öppnar för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av asylboenden ökar kraftigt i takt med att allt fler flyr till Sverige. 96 asylsökande bytte på tisdagen av turisterna på campingen Råå Vallar i Helsingborg och flyttade in i de ljusgrå semesterstugorna.

I ett och ett halvt år bodde hela familjen Dawara i Turkiet, efter att de flytt från krigets Syrien. Där splittrades familjen och 13-åriga Mohammad Ali, två systrar, en bror och pappa gav sig av på en kaotisk resa genom Europa, medan mamma och lillebror på tre månader fick stanna kvar i Turkiet.

– Vi vet inte när mamma kan få komma hit till oss. Jag saknar henne väldigt mycket, säger elva-åriga Zahra Dawara.

Slipper dela säng

Innan bussen denna morgon rullade mot Helsingborg har familjen varit en månad i Örkelljunga. Till skillnad från förläggningen där får syskonen i stugan på Råå Vallar varsin säng och familjen kan laga sin egen mat.

– Jag tycker det ser bra ut och man kan också simma här. Jag vill lära mig simma och jag vill också lära mig svenska. Jag kan redan några meningar, säger Mohammad Ali Dawara.

Familjen bär in sina välfyllda väskor i den sista stugan på campingen som nu är full, och börjar se sig omkring i sitt nya hem med ett vardagsrum och två små sovrum. Här får familjen Dawara och de andra asylsökande vara till turistsäsongen drar igång igen i maj.

Vill stanna i Sverige

Så här första dagen finns personal från Migrationsverket på plats för att besvara frågor och eftersom Mohammad Ali är den som kan bäst engelska får han föra familjens talan. Det handlar om allt från att få rätt information om läkarbesök, busstider, till att få fler sängar till stugan.

– Det är ett vackert land, jag vill stanna här, säger Mohammad Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.