Carl Stanleys ”Systemkollaps” har setts av miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En del blir stjärna över en natt. Fast för Helsingborgskomikern Carl Stanley kom succén efter bara några timmar, när han i onsdags la ut sin film ”Systemkollaps” på nätet.

– Redan när jag gick och la mig hade den visats 1,7 miljoner gånger på facebook och youtube. Jag tänkte två saker. Dels att det måste vara ett rekord, dels att klippet uppenbarligen sa något som människor kan ta till sig, säger Carl Stanley till SVT Nyheter.

Filmen är ett satiriskt inlägg i den svenska flyktingdebatten. Stanley själv spelar rollen som upphetsad nyhetsreporter som basunerar ut att ”Sverige är fullt” och inte kan ta emot fler asylsökande – mot en fond av ödsliga gator och halvtomma pendeltåg...

– Man blir lite trött av det ständiga pratet om att våra resurser att hjälpa människor plötsligt skulle vara helt uttömda, förklarar Carl Stanley.

Tidigare varit trollkarl

Han är född i Helsingborg, men har nu lämnat såväl hemstaden som en tidigare karriär som trollkarl. Med Stockholm som bas ägnar han sig åt stand up-comedy, podcasting och en egen youtube-kanal.

– Jag har egentligen aldrig sett mig själv som politisk. Min utgångspunkt är mest att om jag själv skrattar så är det säkert någon mer som tycker det är roligt.

”Det är jag som har gjort det...”

Han medger dock utan omsvep att han själv är förbluffad över den spridning ”Systemkollaps” fått. Under den gångna veckan har Carl Stanley figurerat i så gott som samtliga större svenska medier. Klippet har till exempel delats av flera ledarsidor.

– En av de konstigare – och roligare – upplevelserna var när en taxiförare i Stockholm häromdagen plötsligt slet upp mobilen och började visa klippet. Jag fick förklara att ”Jo, jag vet. Det är jag som har gjort det...”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.