Bilden till vänster visar platsen där händelsen inträffade. Till höger syns skadorna på polisbilen. Foto: Polisens förundersökning

Civilpoliser orsakade krock och drog vapen

Uppdaterad
Publicerad

När civilpoliserna skulle kontrollera ett fordon svängde de över på vänster sida och kolliderade.

En av polismännen drog sitt tjänstevapen, beordrade föraren att gå ner på knä och satte på honom handbojor.

– Det är allvarligt när polismän gör fel. Båda är misstänkta för tjänstefel, på olika delar. Först för att stoppa trafikanten på det sättet och dessutom är den manlige polismannen misstänkt för att ha dragit vapen trots att det inte varit skäl för det, säger chefsåklagare Jan Pernvi.

”Han blev rädd”

Det var en tidig januarimorgon som poliserna bestämde sig för att kontrollera ett fordon på väg 115 utanför Båstad. De svängde över sitt tjänstefordon på vänster sida. Bilen var civilmålad och man använde varken blåljus eller siren. Krocken med den mötande bilen var oundviklig.

– Man ville göra en förar- och fordonskontroll. Tidigare under natten hade det varit en händelse med en liknande bil, så man trodde att det var den bilen. Men det var inte den bilen utan det var en som var på väg till jobbet, säger Jan Pernvi.

När man hade fått stopp på bilen så steg polismannen på passagerarsidan ut. Han drog sitt tjänstevapen och beordrade föraren ner på knä. Enligt åklagaren drog han sitt vapen för att han trodde att han kunde ha blivit bemött med våld av något slag. Poliskollegan som körde bilen drog aldrig sitt vapen.

– Hon har ju sett att kollegan agerat på det sättet och hon har uppfattat situationen som han gjort. Men hon drog inte tjänstevapnet. Polismannen har uppfattat situationen på ett annat sätt än det förhöll sig, säger Jan Pernvi.

Hur har den civila mannen upplevt situationen?

– Han blev rädd. Han uppfattar inte att det var poliser från början.

Kan få fängelse

Enligt åklagaren var åtgärden oproportionerlig, sättet att stoppa fordonet var inte försvarligt med hänsyn till omständigheterna och det fanns inte motiv för att dra tjänstevapnet. Därför åtalas nu de båda poliserna för tjänstefel. Något rättegångsdatum är inte satt ännu.

Vad kan brottet leda till?

– Böter eller fängelse i straffskalan. Sedan är det upp till domstolen att bestämma. Jag har ingen uppfattning innan rättegången har börjat, säger Jan Pervi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.