Efter flera drunkningsolyckor – manar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Livräddningssällskapet uppmanar till försiktighet efter flera drunkningsolyckor i Skåne.

De senaste dygnen har flera allvarliga drunkningstillbud inträffat vid stränder i Skåne, och med sommarvärmen rör sig många i närheten av vatten. Livräddningssällskapet uppmanar nu till särskild försiktighet.

De senaste dagarna har sommarvärmen lockat många människor till de skånska stränderna.

”Passa upp hela tiden”

I går kväll omkom en sexårig pojke i en badolycka på Fria Bad i Helsingborg. Det är ännu oklart vad olyckan berodde på, men Svenska Livräddningssällskapet vill uppmana alla att hålla uppsikt över barn på stranden.

– Jag tänker när det gäller så små barn i första hand på att barn måste hållas efter och passas upp hela tiden när man är på en badstrand. Det är ett ögonblick. Om man så bara tittar i telefonen eller någonting annat så sticker ungarna iväg och sen ser man inte dem i folkvimlet, säger Jörgen Hallberg som är ordförande för Svenska Livräddningssällskapet i Skåne.

”Den tysta döden”

Han kallar drunkningsolyckor för ”den tysta döden” och förklarar att det ofta kan vara svårt att se om någon håller på att drunkna och att olyckorna dessutom inträffar väldigt snabbt.

Förra sommarens varma väder ledde till rekordmånga drunkningsolyckor i Sverige. Det finns några enkla tips som förhoppningsvis kan göra årets statistik lite ljusare.

– Om vi tittar på att åka ut med båt så är det flytväst på, och det är från början och det gäller alla åldrar. När det gäller att bada, ta det försiktigt. Försök att inse din förmåga och bada därefter, säger Jörgen Hallberg.

Simning – en färskvara

En stor del i drunkningsstatistiken är enligt Jörgen Hallberg medelålders män som åker båt utan att ha flytväst på sig. Dessutom har många människor enligt hans uppfattning en övertro till sin egen simförmåga. Jörgen Hallberg uppmanar alla att tänka på att simning är en färskvara, och att det är bra att lära känna vattendragen man simmar i.

– Det är inte farligt att bada och det är inte är farligt att simma på en badstrand. Det som är farligt är att man har en okunskap, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.