Efter kritiken – nu anställer polisen arrestvakter

Uppdaterad
Publicerad

Den dåliga ekonomin har gjort att poliser i Helsingborg tvingats jobba som arrestvakter. Efter långa förhandlingar har nu polisen i nordvästra Skåne fått tillåtelse att anställa fem personer.

Polisen i hela region Syd har en dålig ekonomi.

Sedan omorganiseringen inom polismyndigheten fattades därför ett beslut av regionpolischefen Annika Stenberg att avsluta alla timvikariat och sätta stopp för alla nyanställningar. Resultatet blev att poliser bland annat kallats in för att arbeta i arresten och ta emot samtal – uppgifter som civilanställda och vikarier tidigare gjorde.

– Anställningsstoppet har gjort att vi har många vakanser och att vi har fått kommendera in poliser från yttre tjänst för att arbeta i arresten, säger Patric Heimbrand, polismästare i Helsingborg.

Får anställa arrestvakter

Han har därför ansökt om att få anställa – trots anställningsstoppet. Efter långa förhandlingar har han nu fått gehör. Fem personer kommer att få tillsvidareanställas till arresten.

– Behoven är stora och många på flera ställen, men nu kommer man att prioritera den här verksamheten och just här i Nordvästra Skåne, så det är jag jättetacksam för.

I Helsingborg finns det 27 tjänster inom arrestverksamhet – men alla platser är inte bemannade.

”Finns inga alternativ just nu”

I nuläget sitter sex poliser där, och ytterligare sex poliser skulle behöva tas in för att fylla vakanserna om inte ledningen gått med på att nyanställa.

Räcker fem tjänster för att täcka upp i arresten?

– Nej, det gör det inte. Det räcker för att täcka upp de mest akuta behoven. Men tack vare det här beslutet slipper vi kommendera in fler poliser till arresten, det hade blivit väldigt besvärligt för oss, säger Patric Heimbrand

Omorganiseringen inom polismyndigheten syftade delvis på att poliserna skulle komma närmare medborgarna.

Hur går det ihop med att man kallar in poliser från yttre tjänst?

– Det går inte ihop, det är de ekonomiska ramarna som styr helt och hållet. Det är självklart en dålig affär att ha en utbildad polis inne i arrestenverksamheten. Men det finns inga alternativ just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.