Maria Andits mötte den skadade strax efter detonationen Foto: Thomas Friström/Jessica Bloem

Polisen: Ingen sprängning – kan vara olycka

Uppdaterad
Publicerad

En 19-åring skadades i en bilbrand i Helsingborg under torsdagsnatten. Men enligt polisen verkar allt tyda på att det handlar om en olycka.

– Det finns ingenting som tyder på att det här är en sprängning, säger Sven Holgersson, lokal polisområdeschef i Helsingborg, till SVT Nyheter Skåne.

I stället tyder allting på att det handlar om en olycka.

– Våra tekniker har varit på plats och har inte sammanställt allt. Vi vet inte vad orsaken är ännu – men det finns inga sprängmedel eller något handgranatssplitter, säger Sven Holgersson.

Inga allvarliga skador

Vittnet Maria Andits mötte den skadade strax efter händelsen. ”Han var bränd i ansiktet”, säger hon.

Mannen fördes med ambulans till Helsingborgs lasarett, där han inledningsvis sövdes ner, troligen som en försiktighetsåtgärd. Nu har han vaknat och ska vara fullt talbar. Under dagen ska han förhöras. Hans skador ska inte vara allvarliga.

Bilbränderna inträffade på Magistergatan vid tretiden på morgonen. Två fordon skadades och fattade eld i ett bostadsområde i närheten av en skola.

Ingen känd hotbild

19-åringen befann sig utanför bilen. Han är inte känd av polisen och står inte heller som ägare av bilen. Det finns inte någon känd hotbild mot honom, enligt polisen.

Maria Andits var på väg hem från jobbet när hon mötte den skadade mannen som var i sällskap med två andra.

– Han stod och skakade och pratade i telefon med SOS och pekade mot bilen som brann. När han kom fram till mig så såg jag att han var bränd i ansiktet och även på händerna, säger hon.

Enligt Maria Andits såg det ut som lättare brännskador.

– Jag fick reda på att han var på väg hem, öppnade bildörren och så sade det bara pang.

Under morgonen var polisens bombtekniker på platsen och undersökte bilarna, men kunde konstatera att det inte fanns något handgranatssplitter eller sprängmedelsrester.

Ingen koppling till skolan

Alldeles i närheten av platsen där bilarna brunnuit ligger en skola.

– Vi tar detta på stort allvar och alla lärare och pedagoger har pratat och diskuterat med barnen kring det som hänt, säger Jill Nord, rektor på Söderskolan.

Det hela har förstås väckt många frågor.

– Vi ser ingen koppling till skolan över huvudtaget det är bara tråkigt att det ska hända så nära, säger Jill Nord, rektor på Söderskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.