Europas folkdansare till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

6 000 folkdansare från 24 länder kommer de närmsta dagarna att uppträda runt om i Helsingborg, under tiden som folkdansfestivalen Europeade pågår. Det är första gången festivalen anordnas i Sverige.

– Man kanske inte pratar samma språk så man förstår kanske inte alltid varandra. Men genom musiken och dansen förstår människor varandra ändå. Det är som ett eget språk, det är fint, säger Jan Kleffmann från Tyskland.

Kseniga Mravlga från Slovenien, som är med för femte året håller med.

– Allt är intressant: musiken, dansen och kostymerna. Det visar kulturen från varje land. Jag tycker att det är intressant. Jag har varit på den här festivalen flera gånger men jag lär mig alltid något nytt, säger hon.

6000 besökare

Redan för fyra år sedan anmälde Helsingborg sitt intresse för att arrangera Europeade och de senaste två åren har planeringen pågått intensivt. De 6000 besökarna behöver någonstans att bo och dessutom ska förstås hela programmet med uppträdanden från 16 scener under fyra dagar arrangeras. Från Helsingborgs sida arbetar fler än 170 personer med festivalen.

– Det är många detaljer. Logistiken kring deltagarna och varje steg de tar. Vi måste bana väg för dem, de ska bo någonstans och äta mat vilket de gör på skolor runt om i staden. På dagtid ska de uppträda och då är det mycket planering kring scener och teknik och sådana saker, säger Helen von Platen som är projektledare för festivalen.

Trots att Europeade i år arrangeras för 52:a gången är det i år första gången som en svensk stad håller i evenemanget.

Positiv respons

Helen von Platen tror att Helsingborg föll Europeade-kommitén i smaken bland annat eftersom Sverige har en lång tradition av folkdans.

– Helsingborg är ju en fin och kompakt liten stad. Det är nära till allt, vilket är bra när man är så många människor och ska ta sig mellan olika platser, säger hon.

Hon har hittills fått enbart positiva kommentarer från de internationella besökarna.

– Jag gillar det så här långt. Det är en fin stad med havsutsikt. Och temperaturen är perfekt – det är inte så varmt som hemma så det är bättre när vi ska uppträda, säger Kseniga Mravlga.

Europeade pågår i Helsingborg 5-9 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.