Foto: Helene Bengtsson

Sju till sjukhus efter gasläcka på pizzeria

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer fick föras till sjukhus, två av dem medvetslösa, efter att ha andats in giftig gas på en pizzeria i Helsingborg.

När räddningstjänsten kom till Siöcronaplatsen i Högaborg strax efter klockan 17 på lördagseftermiddagen kunde de mäta upp förhöjda halter av kolmonoxid i luften på pizzerian.

Fyra personer fördes omedelbart till lasarettet i Helsingborg.

– Två av dem var medvetslösa när de kom in, berättar Johan Vestergren på Region Skånes pressjour.

Lasarettet gick upp i stabsläge för att hantera situationen.

Två personer vårdades i respirator

Senare fördes ytterligare tre personer till sjukhus. Två av dem var ambulanspersonal, en var en kvinna som bor i en lägenhet i huset.

Provtagningar bekräftade att samtliga drabbats av kolmonoxidförgiftning.

– Två av dem vårdades i respirator. Deras tillstånd var allvarligt men inte livshotande. Idag bedöms deras tillstånd som stabilt och de kommer att skrivas ut under eftermiddagen. De övriga var lindrigt skadade och fick syrgasbehandling och kunde skrivas ut redan igår, säger Johan Vestergren till SVT Nyheter Helsingborg på söndagsmorgonen.

Alla sju vårdades på intensivvårdsavdelningen på Helsingborgs lasarett.

Huset evakuerades

Den misstänkta källan till utsläppet är en kylanläggning i husets källare.

Pizzerian är inrymd i ett bostadshus. Samtliga fastigheter i fyrvåningshuset evakuerades.

– Övriga gäster på pizzerian ska ha mått bra, säger Ronny Lundgren, inre befäl på Räddningstjänsten i Helsingborg.

Både ambulanser, polis och räddningstjänst skickades till platsen. Polisens insats begränsades till att sköta avspärrningarna och hjälpa till med evakueringen.

Det finns inga misstankar om brott i sammanhanget.

– Vi har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, men det finns ingen misstänkt, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

Fakta kolmonoxid

Kolmonoxid kallas vardagligt för koloxid och är en gas som är mycket skadlig att andas in. Gasen bildas bland annat vid ofullständig förbränning av kolföreningar och finns därför i bilavgaser och brandrök.

Den försämrar kraftigt de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre genom kroppen. Hög exponering kan leda till kvävning.

Akut förgiftning kan även leda till neurologiska symptom i flera veckor.

Gasen är färg–, smak– och luktlös.

Källor: Wikipedia och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.