Flest misshandelsbrott mot kvinnor i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

Nordvästskånska kommuner toppar listan när det gäller kvinnovåld. I Bjuv är man väl medveten om problemen sedan flera år.

Tre nordvästskånska kommuner hamnar i topp när Nyhetsbyrån Siren listat i vilka kommuner flest misshandelsbrott mot kvinnor anmäls. Nära två kvinnor misshandlades av en närstående varje vecka i Bjuv förra året, om man ser till antalet polisanmälningar som gjordes. Det är mest i hela landet när anmälningarna räknas om per 100 000 invånare – i Bjuv blir det 544 stycken.

Flera nordvästskånska kommuner ligger i toppskiktet, Landskrona finns på andra plats med 351 anmälningar och sen Åstorp med 345 anmälningar. Helsingborg kommer på sjunde plats med 265 brott per 100 000 invånare. Det är långt högre än rikssnittet som är 117 brott per 100 000 invånare.

– Bjuv har stuckit ut i det här sammanhanget, tyvärr under en ganska lång tid. Bjuv är ju traditionellt en rätt socioekonomiskt utsatt kommun vilket kanske till viss del kan påverka. Bjuv har en stor barnfattigdom, en hög arbetslöshet och en stor socialpsykisk ohälsa och det påverkar så klart även det här, misstänker jag, säger Mikael Bogarve, enhetschef inom Bjuvs socialtjänst.

Stort mörkertal

Men Bjuvs socialtjänst kommer i kontakt med långt i från alla våldsdrabbade kvinnor, Det finns ett stort mörkertal, troligen uppåt 80 procent, har Brottsförebyggande rådet tidigare beräknat.

– De flesta som tar kontakt med oss har polisanmält eller väljer att polisanmäla under tiden de har kontakt med oss. Men visst finns det ett mörkertal, det märker vi också att en del kvinnor som tar kontakt med oss uppger att de varit utsatta för våld, både fysiskt och psykiskt, under rätt så lång tid innan man har valt att ta kontakt med någon myndighet eller polisanmäla, säger Mikael Bogarve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.