Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Flicka blev sexuellt utnyttjad på HVB-hem

Publicerad

Inspektionen får vård och omsorg, Ivo, ser allvarligt på ärendet, men avslutar det.

En minderårig flicka blev sexuellt utnyttjad under tiden hon var placerad på ett HVB-hem, hem för vård och boende för barn och unga. Hon slog larm till personalen som också kontaktade socialtjänsten i Helsingborg – men inget gjordes.

Flickan var placerad på HVB-hemmet under 2010 och det var en annan placerad ungdom som misshandlade och utnyttjade henne sexuellt. Övergreppen skedde vid flera tillfällen och en gång blev det filmat  – en film som även visades för hemmets personal.

Lex Sarah utredning

Flickan berättade också om en våldtäkt för sin kontaktperson på hemmet, vilket blev dokumenterat. I flickans journal hos socialtjänsten fanns också noterat att HVB-hemmets personal berättat om det filmade övergreppet och att en dialog fördes mellan hemmet och den ansvarige socialsekreteraren, men att de ifrågasatte om flickans uppgifter var sanna.

Ingenstans stod att utläsa om de övervägt att vidta några åtgärder.

Allt detta framkommer i den lex Sarah utredning som gjorts under våren efter att flickan tog kontakt med socialtjänsten i november. Hon ville då få svar på varför hon inte fått någon hjälp utan bara skrevs ut från HVB-hemmet.

Misstankar om brott ska polisanmälas

Sedan händelserna inträffade har nya bestämmelser tillkommit i Socialtjänstlagen. Numera finns rutiner för att förebygga och upptäcka missförhållanden inom verksamheter rörande barn och unga. Misstankar om brott ska skyndsamt polisanmälas och socialtjänsten är skyldig att utreda saken.

I förvaltningens egen lex Sarah-utredning slås det fast att övergreppen genast borde polisanmälts och flickan omplacerats. Utredningen kommer fram till att socialtjänsten har allvarligt brustit i sitt agerande och flickan åsamkats skada.

Ivo instämmer i den allvarliga kritiken – men konstaterar att eftersom händelsen inträffade för flera år sedan har det inte gått att utreda varför inte några åtgärder vidtogs. Ansvarig personal har slutat och dokumentationen i ärendet var bristfällig.

Ärendet avslutad

Ivo bedömer att liknande händelser inte kommer att upprepas och avslutar därför ärendet.

Om Helsingborgs socialtjänst fortfarande gör placeringar på det aktuella hemmet är oklart.

– Jag vet faktiskt inte om vi använder det HVB-hemmet längre, säger verksamhetschef Lars Elowson.

Men han påpekar att även hemmen har fått klarare regelverk och att det är Ivo som utfärdar tillstånd och har tillsyn över HVB-hemmen.

– Så om ett hem får mycket klagomål på sig använder vi ju inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.