Brand i flyghangar troligen anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen startade två bränder inom loppet av 20 minuter i Landskrona.

Två byggnader eldhärjades i Landskrona under loppet av mindre än en halvtimme.

– För mig är det tydligt att bränderna är anlagda, eftersom de har uppstått på två olika platser nästan samtidigt, säger Björn Holmberg, polisens platschef.

Det var strax innan klockan fem på måndagsmorgonen som det började brinna i ett klubbhus i Lindshamn i Landskrona. Huset fick stora skador i samband med släckningsarbetet.

– Vi fick bryta upp väggar för att kontrollera att det inte brann längre in, säger Ronny Möller, inre befäl på räddningstjänsten Skåne nordväst.

Ny brand

Bara 20 minuter senare var det dags igen. Då kom larm om att det brann kraftigt i ett annat klubbhus, den här gången på Enoch Thulins flygplats.

– Det var övertänt redan när vi kom till platsen, så det fanns inget att rädda där, säger Ronny Möller.

Branden spred sig till den första hangaren, 40 meter från klubbhuset, där två flygplan stod. Även de fattade eld.

– Vi har just nu bevakning på huset som brinner. Det faller ett gnistregn från taket så vi vill vara säkra på att branden inte sprider sig, sa Ronny Möller, vid 07-tiden på måndagsmorgonen.

Misstänks vara anlagda

Enligt räddningstjänsten kan bränderna bero på att det är kallt ute och att värmeaggregaten går för fullt. Men det kan också vara så att bränderna är anlagda.

– Det är ju lite lustigt med två klubbhus som brinner inom 20 minuter. Men vad som hänt blir nu en uppgift för polisen att ta reda på, säger Ronny Möller.

Inga personer har skadats fysiskt i någon av bränderna. Polisen har varit på plats i båda fallen.

– Vi ska tillbaka så fort räddningstjänsten är klara där för att spärra båda platserna och genomföra en teknisk undersökning så fort som möjligt, säger Maja Forstenius vid polisens ledningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.