Glöm traditionellt – här är drop in-bröllopet

Publicerad

Under söndagen var det Alla hjärtans dag och många ville ta tillfället i akt och knyta äktenskapliga band.

Svenska kyrkan i Helsingborg öppnade därför upp portarna för drop in-bröllop.

Kärleken låg i luften vid Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg och många par hade samlats för att viga sig. Ett av paren som passade på att gifta sig var Linda Nilsson och Magnus Lindgren. De tyckte drop in-bröllop passade dem alldeles utmärkt.

– Det är spontan och jag gillar inte att planera så mycket, säger Linda Nilsson, och blivande maken Magnus Lindgren fyller på:

– Det är mindre ”kludd”, säger han.

Allt går fortare

En drop in-vigsel går till precis som vid en vanlig vigsel med allt som hör till. Ingångsmusik, utgångsmusik och två psalmer. Men allting går lite fortare. Det enda som krävs av paren är en giltig hindersprövning och att minst en av dem är medlem i Svenska kyrkan. Prästen Ida Wäreborn var med och vigde paren under eftermiddagen och hon tycker om den här formen av bröllop.

– Du behöver inte den långa planeringsperioden. Det blir precis lika intensivt och bra säger hon och fortsätter:

– Det här är ett bra sätt om man har tänkte på det där med att gifta sig men inte har blivit av, eller att man vill göra det på det enkla sättet, eller kanske vill man göra det och överraska på något sätt. Man vill i alla fall stå inför gud och säga ja till den man älskar.  

”Benen skakade”

För det nygifta paret som nu heter Linda och Magnus Lindgren var det lite nervöst.

– Benen skakade och det var pirrigt, men det gick bra säger Magnus Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.