Micke Ohlsson är racerförare och instruktör i säker körning på Ljungbyhed Park. Foto: Natalie Medic

Halkkörning på schemat för racerförare

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals olyckor sker varje år på grund av halt vinterväglag i Skåne. Vi tog hjälp av raceföraren Micke Ohlsson för att ta reda på hur man kan köra säkert när det är halt.

Förra året skedde det 773 olyckor i Skåne på grund av vinterväglag. Oftast är det cyklister och gångtrafikanter som skadas, enligt siffror från Transportstyrelsen.

Men bilolyckor som sker på halt väglag kan i värsta fall sluta riktigt illa.

Stressa inte

Som bilförare så finns det flera saker som man kan tänka på när man ger sig ut på hala vägar.

– Först och främst ska man inte stressa och hålla avstånd så att man inte stressar andra. Planera din körning i god tid och försök inte ta igen tiden bakom ratten, säger Micke Ohlsson.

Han är mest känd som STCC-förare, men han jobbar också som huvudinstruktör i säker körning på Ljungbyheds parks utbildningsbana.

– När det är halt ute kan bromssträckan vara minst dubbelt, ibland tre-fyra gånger, så lång. Det är ofta det som chockar den enskilda, säger han.

ABS-systemet ger indikationer

SVT Nyheter Helsingborg följde med på en tur med Micke Ohlsson. I Ljungbyhed är det 14 minusgrader och snö och is ligger på körbanan.

Han har flera råd som man kan ta med sig för att köra så säkert som möjligt i vinterväglag.

– Är det minusgrader så är risken stor för att det är halt. Man kan testa genom att bromsa hårt med bromspedalen. På moderna bilar känner man att ABS-systemet sätter igång, det pulserar i pedalen. Då vet man att det är halt, säger han och lägger till att bromsningen ska ske utan att det stör bakomvarande trafik.

Däcken kan rädda liv

Micke Ohlsson påpekar också vikten av fungerande däck.

– Man ska ha sommardäck och vinterdäck, inte all around. Det viktigaste är att man inte använder däcken mer än två säsonger på en uppsättning däck, för däck är en färskvara. Det är värt det för det kan rädda ditt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.