Foto: Ylva Esping

Hamnbassängen rensades på skräp

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt kafémöblemang, en sportcykel, en kundvagn och ölburkar. Det blev storslam när sportdykarklubben rensade botten i Norra hamnen.

Vid lunchtid på lördagen hade Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen bullat upp med varmkorv för dykarna. På kajen låg förmiddagens fynd samlade i en rostig hög.

Städning varje år

Sedan var det dags att dyka i igen och fortsätta städningen av bottnen i hamnbassängen.

– Det är spännande, säger Rolf Hansson och drar på sig cyklopet.

Sportdykarklubben Delfinen brukar städa stränder och hamnbassängen i Helsingborg varje år.

– När vi utövar vår hobby i havet ser vi tydligt hur det marina livet påverkas av skräp och miljögifter. Vi arbetar aktivt med miljöarbete i klubben och för att göra något som förbättrar läget städar vi, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Delfinen.

Håll Sverige Rent

I år sammanfallet städningen i Helsingborg med initiativet Clean-Up Kust, som är en del av kampanjen Håll Sverige Rent.

Efter en liten stund kommer dykaren Rolf Hansson och hans kollega upp till ytan. De har fäst en lina i en kaféstol som hittats på botten. Stolen hissas upp och körs bort på en kärra till högen med det samlade skräpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.