Här får romska barnen stöd och hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Läxhjälp, självkänsla och utveckling. På Kubikskolan i Helsingborg bedrivs en gång i veckan en eftermiddagsskola för att stärka romska barn.

Skoldagen är slut, för de flesta. Ett klassrum lyser dock fortfarande på Kubikskolan. Här räknar somliga matematik, andra läser geografi eller NO.

– Man får träffa andra, göra sina läxor och man får mer hjälp, säger Christian Kuzhicov som försöker knåpa ihop additionstalen.

Svårt ibland

Sjundeklassaren Ruza Kuzhikov arbetar med bråk inom matematiken. Ibland är de enkla, säger hon, ibland betydligt svårare.

– Det flyter på snabbare när man är här. Jag tror att många av dem som kommer hit får mer hjälp än vanligt när det finns så många andra som behöver hjälp, säger Ruza Kuzhicov.

Christian Ivanov berättar att han ofta har svårt att koncentrera sig på läxläsning när han är hemma.

– Jag ligger efter ibland med uppsatser och sådana saker. Nu har jag chansen att komma ikapp, säger Christian Ivanov som drömmer om att bli advokat.

Stärka barnen

Föreningen Vorta Drom driver tillsammans med Helsingborgs stad en eftermiddagsskola för romska barn. Syftet är att utveckla och stärka barn, både gällande undervisning och deras självkänsla.

Skolan, som startats som ett ideburet offentligt partnerskap (IPO), ingår under projektet ”Bättre hälsa för romska barn”, en satsning för att hjälpa barn med övervikt i romska familjer

– Det känns jättebra. Det ger barnen väldigt mycket: De får chans att komma hit med läxor och arbetsuppgifter som de inte hinner med i skolan eller hemma, säger Ivan Kuzhicov, projektledare.

Det finns problem med närvaron i skolan hos romska barn, berättar Ivan Kuzhicov. Redan nu ser man dock resultat, trots att undervisningen bara pågått några månader.

– Det romska folket har inte lång erfarenhet av den här typen av skolundervisning. Det finns inte riktigt i kulturen. Det vill vi ändra på. Vi vill att föräldrarna ska inse hur viktig skolan är för barnen, säger Ivan Kuzhicov.

”Betyder mycket”

Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg finansierar tre ungdomsanställningar till projektet. Tony Kuzhicov berättar hur mycket det betyder för honom att hjälpa barnen kartlägga vilka som är deras behov och att se dem utvecklas.

– Jag älskar att hjälpa människor. När jag hjälpt andra människor, då mår jag bra av det. Det finns en kille här som inte vågade läsa. Vi har tagit det lugnt med honom. Efter några gånger så läser han jättebra, hur bra som helst, säger Tony Kuzhicov.

Fakta:

Föreningen Vorta Drom driver eftermiddagsskolan för romska barn på Kubikskolan i samarbete med socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg. Eftermiddagsskolan är en del av projektet ”Bättre hälsa för unga romer”, som började som ett sätt att förbättra den fysiska hälsan genom att familjer tillsammans jobbar med bättre kosthållning och regelbunden träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.