Här söker flyktingfamiljen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Örkelljunga med knappt 10 000 invånare har på kort tid tagit emot hundratals flyktingar. SVT var med när en flyktingfamilj sökte bostad.

I förra veckan kom 100 nya asylsökande till Örkelljunga när ett nytt boende öppnades.

– Jag uppskattar att vi har tagit emot cirka 450 asylsökande och flyktingar till kommunen sedan början av 2014, säger Carina Zachau (M), kommunstyrelsens ordförande.

#flykt

I måndags kom Ghenwa Almazen, från Syrien, till Örkelljunga med sin 4-åriga dotter.

Återförenades

Hon återförenades där med maken och pappan Mohamad Darwish som hon inte sett på ett år och åtta månader.

Ghenwa Almazen är anhöriginvandrare och familjen har fått permanent uppehållstillstånd men har ingenstans att bo.

I två dagar har familjen suttit i kommunkontorets reception i hopp om att få hjälp att hitta en bostad.

– Vi har tyvärr inga jourlägenheter. De boenden som funnits i kommunen är upptagna av asylsökande, säger Carina Zachau (M), kommunstyrelsens ordförande.

– De får till svar att de borde ha planerat bättre, att ha en bostad innan resten av familjen kommer hit, säger Lena Nireborn, vän till familjen Almazen/Darwish.

Svarta kontrakt

Mohamad Darwish har letat men bara erbjudits svarta kontrakt för 50 000 kr, pengar som familjen inte kan betala. Lena Nireborn har ringt runt till bostadsbolag utan att få napp.

– Jag har varit i kontakt med fastighetsbolag som säger att de inte vill ha fler invandrare på samma ställe för att de skrämmer bort andra hyresgäster, säger Lena Nireborn.

Efter två dagars väntan på kommunkontoret får Mohamad Darwish en papperslapp med namnet på en hyresvärd i en grannkommun. Hyresvärden är ökänd för att hyra ut ruckel.

Men en stund senare får familjen plötsligt veta att socialförvaltningen i Örkelljunga har ordnat ett tillfälligt rum på en kursgård i kommunen. Där kan familjen stanna i tre dagar.

”Inte så vanligt”

– Vi är en kristen kursgård så vi ska väl kunna hjälpa till i en sådan här situation, säger Tomas Nilsson, föreståndare för Strandhem, Missionsgårdens kursgård.

Han berättar att det händer att socialförvaltningen hör av sig och frågar efter rum men att det inte är så vanligt när det gäller flyktingfamiljer.

– Det var ett halvår sedan sist, säger Tomas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet