Foto: Jessika Jellbom

Helgens brand – andra på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Sydgrönts lokalbyggnad på Långeberga brann ned till grunden i helgen. Det är den andra lokalen på kort tid som brandhärjats för det kooperativägda företaget.

I påskhelgen anlades en brand i Syd grönts kontor i Helsingborg och nu var det alltså lagerlokalen ute vid Långeberga industriområde som drabbades. Båda bränderna misstänks vara anlagda.

– Jag har ingen aning varför det här har drabbat oss, vi har ingen som helst uttalad hotbild mot oss, säger företagets vd Lars Wall Persson.

Erbjudits lagringsplats

Han har känt ett stort stöd från branschen och många lantbrukare erbjuder dem lagringsplats.

– Vi har andra lokaler på gång, så det kommer inte drabba branschen märkbart. Idag och imorgon kanske det märks i butikshyllorna, men annars ska vi nog kunna fortsätta som vanligt.

Lars Wall Persson säger att det blir arbetsamt nu att ordna nya lokaler och att det blir mer arbete för delägarna. I lördagens brand förvarades många olika sorters grönsaker i byggnaden och lagerutrymme var även uthyrt till externa företag.

– Än så länge har vi inte inventerat färdigt hur mycket som brann upp, men det rör sig om ett belopp på flera miljoner, säger han.

Nu har företaget ökat sin säkerhet kring byggnaden och ett vaktbolag är inhyrt och bevakar lokalen dygnet runt. Kontorsbyggnaden som det brann i under påskhelgen har de ännu inte hunnit bygga upp och där pågår ingen verksamhet idag.

Teknisk undersökning

Polisen genomför teknisk undersökning på måndagen på grund av att hettan varit för hög.

– Det är rubricerat som mordbrand och vi har inget nytt där innan den tekniska undersökningen är genomförd, säger polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Ser ni något samband med den tidigare branden?

– Det tittat vi så klart på och utreder om det kan finnas något samband.

Enligt vd:n Lars Wall Persson så kände han inte till någon hotbild mot företaget, stämmer det?

– Vi känner inte heller till att det finns någon uttalad hotbild, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Fakta SydGrönt:

Ägs av ett 60-tal odlare, som alla äger lika stor del. Det är en ekonomisk förening som grundades 1992.

SydGrönt har två dotterbolag SydLog AB och SydFlora AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.