Helsingborg kritiseras för integrationsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs politiker tar för lite ansvar för intregationsarbetet i staden – det tycker företrädare för den mångreligiösa gruppen som har förlorat sin kontakt i kommunen.

Runt bordet sitter företrädare från olika religiösa samfund och studieförbund i Helsingborg och diskuterar vilka utmaningar som finns i stan. Tidigare satt också en samordnare från kommunen med – men ett politiskt beslut från förra året gjorde att kommunens roll har blivit borttagen.

– Det är som ett slag i ansiktet faktiskt. Den samordnaren var väldigt viktigt för vår förening och vi kände att Helsingborgs kommun stod bakom oss. När vi förlorade den hjälpen så har vi förlorat den hjälp vi behövde där dialog behövs som mest, säger Samir Chahrour, medlem i mångreligiösa gruppen.

Politiskt beslut bakom

Tidigare hade kommunen en samordningsfunktion för att underlätta arbetet i den mångreligiösa gruppen – bland annat kallade man till möte och förde dagordning. Syftet med gruppen är att föra dialog för att minimera risk för religiösa konflikter.

Men i november förra året tog kommunstyrelsen ett beslut där man bestämde att integrationsarbetet ska spridas ut på alla förvaltningar. Därmed togs samordnaren bort.

– Jag fattar fortfarande inte varför kommunen har tagit det här beslutet. Vi har inte beslastat kommunen men några resurser. Tvärtom ser jag det som att vi har kompletterat kommunens arbete, säger Samir Chahrour.

Men Anna Jähnke (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden känner inte igen kritiken och säger att hon inte fått höra den tidigare.

– Alla är överens om att det här är en viktig grupp som verkar för staden. Men vid mötet så sa man att man skulle diskutera vidare om samordningsansvaret ska ligga på staden eller hos någon annan. Då var jag väldigt tydlig med att staden kan ta samordningsansvaret om ingen annan tar det, säger Anna Jähnke.

Startade egen förening

Efter att samordningsfunktionen försvann så valde gruppen att gå vidare på egen hand.

– Vi startade en egen förening istället eftersom vi tyckte att vårt goda arbete vi gör inte får försvinna, säger Stefan Trygg från den mångreligiösa gruppen, och fortsätter:

– Sen att beslutet att dra tillbaka samordnaren kom vid en väldigt oläglig tidpunkt, i samband med Charlie Hebdo, det kunde man inte förutse.

Ser du någon risk när intregationsfrågorna har blivit utspridda på alla förvaltningar?

– Det finns alltid en risk när det inte finns någon större samordning i det hela. Men jag hoppas att de olika föreningarna kan vara starka i detta och att det ska gå bra ändå, säger Stefan Trygg.

Samir Chahrour poängterar att gruppen är ideell och att arbetet tar mycket tid.

– Det här sätter större press på föreningarna och eldsjälar som vill arbeta med detta. För att eliminera konfliker så behöver man kunskap. Och kunskap får man genom dialog. Behovet av dialog är ovärderligt, säger Samir Chahrour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.