Tina Acketoft (FP), tycker insatser ska läggas i Rumänien istället för i Sverige.

Höganäspolitiker: ”Tiggarna rumäniens ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar som inriktas på att hjälpa EU-migranter i Sverige riskerar slå fel, och bidra till att fler kommer hit. Pengarna bör istället läggas på att hjälpa tiggarna i sitt hemland, skriver riksdagsledamoten från Höganäs, Tina Acketoft (FP), i en debattartikel i Svenska dagbladet.

I artikeln, som är skriven tillsammans med Erik Ullenhag (FP), menar Tina Acketoft att ”lösningen på tiggarfrågan” inte finns i Sverige. Istället för insatser som de menar gör att fler söker sig hit, ska kraften gå till att bryta fattigdomen och diskrimineringen i Rumänien.

”Vi ska inte acceptera ett Europa där diskrimineringen och fattigdomen är så stor att de mest desperata ser som sin enda möjlighet att under några månader lämna sin familj och söka sig till ett annat land för att leva i misär.”, står det bland annat i artikeln.

Debattörerna vänder sig även mot det röd-gröna idéerna om att låta EU-migranters barn gå i svensk skola.

”Visst kan det låta humant att säga att barn som är med bör gå i skolan, men det blir ju i så fall en till­fällig skolgång under de månader EU-migranterna har rätt att vistas här.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.