Foto: TT

Höll dottern gömd i två år – döms till rättpsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga kvinnan ville hålla pappan borta från dottern. Idag dömdes hon till rättspykiatrisk vård.

Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelse för mamman. Nu blev alltså påföljden rättpsykiatrisk vård. Desutom ska mamman betala skadestånd på 25 000 kronor till dottern.

Det var i maj 2013 som pappan fick ensam vårdnad om dottern som idag är sju år gammal. Kort därefter försvann den 31-åriga kvinnan med dottern. De har under två års tid levt ett kringflackande liv. Mamman ska bland annat ha tvingat dottern att böra slöja när hon vistats ute för att inte bli igenkänd, detta skriver Helsingborgs Dagblad.

Svår identitetskris

Mamman menar att hon handlat i nödvärn genom att föra bort dottern då pappan skulle ha utsatt dem för sexuella övergrepp. Dottern har inte kunnat knyta band till andra under tiden på rymmen vilket har påverkat henne negativt. Idag lider hon av en svår identitetskris, enligt utredningen.

Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Kvinnans försvarare menade att hon skulle frias eftersom hennes psykiska tillstånd inte gjorde det möjligt att begå ett brott med uppsåt vid tidpunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.