Kammaråklagare Hans Åkesson vill ta del av journalistens ljudinspelning Foto: SVT

Journalist kallad som vittne i rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegången mot den man som misstänks för att ha lurat cancersjuka att tro att de kunde bli friska med hjälp av ett avkok av björk kallade åklagaren in en journalist på Helsingborgs Dagblad. Detta eftersom en del av bevisningen är ett inspelat telefonsamtal mellan en cancersjuk och den åtalade.

Två cancersjuka män är i fokus i rättegången mot den 71-åriga mannen, som åtalas för bedrägeri och brott mot patientsäkerhetslagen. Den misstänkte ska ha sålt ett avkok av björk till cancersjuka personer för mellan 40.000 och 50.000 kronor. De sjuka ska de enligt åklagaren ha blivit lovade bot och bättring.

Enligt den åtalade ska hans medel ha blivit testat av Karolinska institutet med ”sensationella resultat”, men han nekar till att han skulle ha gett löften om att de cancersjuka kunde bli friska.

Lämnar inte ut inspelning

En del av åklagarens bevisning bygger på Helsingborgs Dagblads granskning om fallet, där det finns ett inspelat telefonsamtal mellan en cancersjuk och den åtalade.  Kammaråklagare Hans Åkesson har bland andra kallat HD:s journalist som vittne eftersom han ville åt det inspelade materialet som tidningen använt i sin granskning.

– Jag ville i första hand ha tillgång till orginalinspelningarna. Jag fick ett avböjande svar från chefredaktören att de av princip inte lämnar ut journalistiskt material. Då återstår inte så mycket för mig än att tillgripa den bevisning som i övrigt står till buds, nämligen att höra de som var närvarande. Och i det här fallet var det journalisten, säger kammaråklagare Hans Åkesson.

Men försvaret ifrågasätter äktheten i den telefoninspelning som tidningen har gjort. Detta eftersom ljudmaterialet är redigerat.

Rättegången fortsätter i mitten av maj, och åklagaren kommer sannolikt att yrka på villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.