Ekologen Karl Holmström. Foto: Petra Olsson

Köttätande växt tillbaka efter tunnelbygget

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av tunneln genom Hallandsåsen kommer inte få de långsiktiga miljökonsekvenser som befarades.

Naturen vid Hallandsåsen har hämtat sig efter tunnelbygget. Det visar en rapport somTrafikverket tagit fram tillsammans med experter.

– Biologin är återställd. Mossor och örter och olika gräsartade växter dom finns här på ett normalt sätt. Jag kan inte se att här tidigare varit dräneringspåverkat, säger ekologen Karl Holmström, biolog vid Ekologgruppen i Landskrona.

Hallandsåstunneln

Köttätande växt

Han har kunnat se hur flera växter återhämtat sig efter att vissa områden torkades ut i samband med bygget. Den köttätande växten rundsileshår är en av arterna som är tillbaka.

– Den här växten försvann efter att marken dränerades på vatten. Men nu ser vi att den har återhämtat sig.

I Flintalycke torrlades dammarna och våtmarkerna när tunnelbygget pågick. Men nu kan biologerna alltså konstatera att växt- och djurlivet är tillbaka i de drabbade områdena.

De boende är glada över att området är återställt.

– Det är skönt att det är över. Vi har haft mycket extra trafik, allt med vattnet som vi inte kunnat nyttja. Vattnet från brunnarna försvann och dom borrade djupborror där vissa fungerade och andra inte. Där skulle man tagit ett större ansvar från början när man började projektet, säger Peter Nidelius, som har en gård i närheten.

Hur säkra kan ni vara på att det inte kommer bli några långsiktiga miljöeffekter?

– Vi kommer att följa det ytterligare några år, men vi har haft ett program som har löpt i 16 år. Resultaten har visat att bygget haft viss påverkan. Men efterhand har det visat sig att naturen återställs väldigt snabbt, säger Trafikverkets miljöchef StenInge Arnesson.

Öppnas i december

I december i år öppnas den färdigbyggda tunneln för trafik. Det är mycket tack vare påtryckningar från lokala miljögrupper som miljöeffekterna följts upp så noggrant.

Olov Holmstrand, konsult från Ramböll, som lett undersökningen har ett glädjande budskap att förmedla till traktens miljövänner.

– Vad bra naturen på Hallandsås har klarat sig. Nu kommer man kunna använda tunneln utan att behöva ha dåligt samvete över det som hände ovanpå, säger Olov Holmstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallandsåstunneln

Mer i ämnet