Kritik efter dom mot nätpedofil

Uppdaterad
Publicerad

17 flickor utsattes för sexuella övergrepp på internet av en 23 årig man – i vissa fall grova.

Men endast nio av dem fick skadestånd. Och det var låga belopp, tycker en av målsägandebiträdena som är besviken över domen.

Igår dömdes en 23-årig helsingborgare till skyddstillsyn efter att ha utsatt 17 flickor i åldrarna 8-15 år för sexuella övergrepp på internet.

Han dömdes bland annat för barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Nio av flickorna fick skadestånd på mellan 5000 och 23 000 kronor.

– Det är vår bedöming av hur praxis ser ut generellt idag när det gäller de här brottstyperna, sade Martin Persson, rådman, till SVT Nyheter Helsingborg igår.

Är kritisk till låga belopp

Men advokat Susanne Ljungqvist, som var målsägandebiträde till åtta av flickorna, reagerar på domen. Hon tycker att skadestånden är allt för låga.

– Jag kände en viss besvikelse när jag läste domen, för att det är väldigt allvarliga sexuella brott som den här mannen har blivit dömd för, säger hon.

Susanne Ljungqvist kan förstå domstolens resonemang när de kom fram till påföljden skyddstillsyn eftersom mannen har ett lindrigt mentalt handikapp.

– Men samtidigt blir det fel signaler som skickas ut till allmänheten, att man kan begå dessa grova brott, mot väldigt unga flickor. Sen kände jag också en besvikelse över de belopp som betalades ut i skadestånd. Det blir som att flickorna inte är så viktiga i domen när man sätter skadestånden så lågt, säger hon.

”Övergrepp på nätet tas inte på lika stort allvar”

Igår berättade rådman Martin Persson att man i praxis från domstolar inte ser lika allvarligt kränkningsmässigt på sexuella övergrepp via nätet som när man utsätts för fysiska sexuella övergrepp.

Det är något som Susanne Ljungqvist ifrågasätter, och menar att många har en föråldrad syn på internet. Man ser annorlunda på övergrepp som sker fysiskt och över internet, säger hon.

– Vi är i ett gammalt tänk. Ungdomar idag umgås på ett helt annat sätt vad vi som är aktörer i domstolen gjorde för trettio år sedan. Jag menar att man måste se över hur man hanterar brott som sker på nätet.

Tror du att den förändringen kan ske inom en rimlig framtid?

– Det måste den. I den här domen är det långt ner i åldrarna, från åtta år och uppåt, som kontakter har tagits över nätet. Och det är brott som begås ständigt. Vi kan inte vänta och se vad som händer, utan vi måste stå upp för de här flickorna och visa att rättssamhället står bakom dem.

Hon tycker att domstolar skulle kunna ta andra beslut, och låta högre instanser pröva om det är en praxis eller inte.

– Det måste skapas en ny rättspraxis med att få upp ersättningsbeloppen. Det handlar om att domstolarna ska vara modiga här, att vågar komma med nya avgöranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.