Landskrona stämmer Trygg Hansa

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona kommun stämmer försäkringsbolaget Trygg Hansa på 15 miljoner kronor efter Åhlénsbranden 2002.

Kommunen menar att försäkringsbolaget hållit inne en del av de pengar som skulle betalas ut till Landskrona efter Åhlénsbranden 2002.

I en anlagd brand 2002 totalförstördes det så kallade Åhlénshuset i Landskrona. Branden var anlagd av en flicka som omhändertagits av Landskrona kommun enligt LVU, lagen om vård av ung. Vid tillfället bodde flickan hemma hos sin mamma.

I Åhlénshuset fanns förutom Åhlens även Hemköp. Försäkringsbolagen som betalade ut deras ersättning valde att stämma Landskrona kommun.

”Mycket pengar det handlar om”

2013 slog Högsta domstolen fast att Landskrona kommun brustit i vården av flickan och att man skulle betala ett skadestånd på 50 miljoner kronor till de två försäkringsbolagen.

Stadens egen försäkring via Trygg Hansa ersatte 30 miljoner, men nu menar Landskrona att försäkringsbolaget inte betalade ut hela försäkringssumman utan höll inne 7,2 miljoner kronor av försäkringssumman. Beloppet har vuxit med ränta och motsvarar i dagens penningvärde 15 miljoner kronor. Kommunstyrelsen i Landskrona beslutade idag att stämma Trygg Hansa på beloppet.

– Vi vill ge det ett försök att pröva det här i domstol. Det är rätt mycket pengar det handlar om, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.