Billesholm. Foto: SVT Skåne

Industribranden i Billesholm släckt

Uppdaterad
Publicerad

– Vi kunde lämna brandplatsen i Billesholm vid halvåttatiden, nu på lördagsmorgonen, säger räddningsledaren Jonas Karlsson.

Räddningstjänstens bedömning är att ungefär halva byggnaden klarade sig utan skador på grund av en brandvägg, i den andra halvan är det mycket sot och smuts efter branden.

Det började på fredagen att brinna i en industri på Storgatan i Billesholm. Det brann ordentligt och det syntes lågor från taket på långt håll.

Enligt räddningstjänsten var det en filteranläggning på taket som började brinna.

– De är uppe och försöker släcka så att det inte sprider sig, sade räddningstjänstens inre befäl på fredagkvällen.

Industrifastigheten är Gullfibers gamla lokaler och byggnaden har fått utrymmas.

Vid 19-tiden hade branden spridit sig invändigt i undertaket. Räddningstjänsten arbetade hela kvällen med släckningsarbetet och räknade med att stanna kvar på platsen över natten.

”Stäng dörrar och fönster”

Rök från branden syntes på långt håll och boende i området har uttryckt oro för fara.

– Först och främst ska man inte bege sig till platsen. Känner man röklukt ska man stänga dörrar, fönster och ventilation, säger Jerker Palm Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i nordvästra Skåne.

– Ingen rök är hälsosam och eftersom det brinner i en filteranläggning som används för att rena rök kan det vara mer skit i det kanske, säger han.

Inga personer ska ha skadats vid branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.