Konvojen i Skåne. Foto: Julia Åberg / SVT

Lastbilsprotest på E6:an

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen körde en konvoj med lastbilar längs med E6:an. Det är en del i en nordisk protest mot villkor i åkeribranchen.

Lastbilsdemonstrationen är en del av en protest som går under namnet #HärStannarSverige. Tidigare har lastbilschaufförer stannat bilarna i en kvart, i protest mot låglönekonkurrens och den social dumping inom åkeribranschen.

Protesten på nationaldagen är en samordnad aktion med andra nordiska länder. I Sverige är det nätverket Här stannar Sverige som är arrangörer.

Konvojen i Skåne avgick från Ängelholm vid lunchtid, körde sedan ner till Kävlinge och vände där norrut igen.

– En av de viktigaste beståndsdelarna i kampanjen #HärStannarSverige är att det är åkare och chaufförer tillsammans. Det finns fortfarande många goda krafter kvar, som vill se en schyst åkerinäring där välutbildade chaufförer kör för bra villkor. Oavsett vad som står i passet, sa Lars Lindgren, ordförande i Svenska Transportarbetareförbundet, i ett pressmeddelande inför aktionen.

Polisen i nordvästra Skåne skriver att arrangörerna har tillstånd mellan klockan nio och 18.00, men att de måste anpassa avstånden och hålla en minimihastighet på 60 kilometer i timmen. Medtrafikanter uppmanas att räkna med trafikstörningar under den tid protesten pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.