Miljoner till råttbekämpning i Helsingborg

Publicerad

Trots att miljoner satsas på skadedjursbekämpning får Helsingborgs stad regelbundet in anmälningar från personer som sett råttor på allmäna platser. Nu används nya elektroniska fällor för att bekämpa problemen.

Oftast är antalet råttor i ett samhälle lika många som människorna. I Helsingborg har 27 förvaltningar och företag nu gjort gemensam sak för att bekämpa djuren och lägger tillsammans ner stora summor pengar på olika lösningar. Men trots det kommer anmälningar om synliga råttor in till Helsingborgs stad varje månad, med undantag för vintern.

– Just nu har vi lite mycket råttor i stadsparken och i centrum in mot Mariakyrkan. Det är årets problemområde kan man säga. När de börjar bli besvärande, synas för mycket och går in i fastigheter blir det för mycket naturligtvis, säger Anders Dawidson som arbetar med drift och underhåll på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Elektroniska fällor

Utöver råttgift används numera elektroniska fällor för att bekämpa råttorna. Bara i Helsingborg finns fler än hundra elektroniska fällor utplacerade.    

– De giftfria lösningarna fungerar som så att de avger ett larm direkt när vi fångar en råtta, så då vet vi exakt hur många råttor vi plockar hela tiden. Om vi lägger gift vet vi inte om det är en råtta eller om det är tio råttor som dör, säger Malin Levander, kundansvarig på Anticimex, som hanterar råttbekämpning för Helsingborgs stads räkning.

Hon tillägger att giftfria fällor är att föredra i allmäna miljöer där bland annat barn och hundar vistas.

Sopor lockar till sig råttor

Antalet anmälningar om råttor på allmäna platser i Helsingborg har legat på upp emot sextio om året flera år i rad, men sett på längre sikt blir råttorna allt fler. Enligt Anders Dawidson beror det mycket på att vi oftare äter utomhus och dessutom lämnar mer sopor efter oss.

– Det har ju lite med vårt beteende att göra för råttor söker boplatser och mat och vätska precis som vi och alla andra djur gör. Vi trivs där vi har det bekvämt och bonat omkring oss. Likadant är det med råttan. Tar vi bort förutsättningarna för råttor och andra djur då minskar de och försvinner.

Han tycker definitivt att man ska kontakta staden om man ser råttor som rör sig i centrum.

– Kommer det in flera anmälningar från samma område reagerar vi ju direkt, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.