Nu förvandlas Ljungbyhed Park till transitboende

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en vecka har gått sedan det blev klart att den gamla flygflottiljen i Klippans kommun ska bli transitboende. Nu kraftansamlar Migrationsverket och frivilligorganisationer inför helgen då de första asylsökande familjerna väntas anlända.

Det har varit en intensiv vecka på Ljungbyhed Park. Migrationsverket har fullt upp med att söka personal, gör upphandlingar för mat och logistik och kontrollerar säkerhet och brandrisk. Man har också hunnit flytta runt 300 stålsängarna från militärtiden för att skapa ett tillfälliga hem åt så många asylsökande familjer som möjligt.

– Det är 300 personer som vi är redo att ta emot förhoppningsvis till helgen, även om avtalet med Peab börjar gälla redan den 1 oktober. Vi har inte hunnit med mer nu. Men 1.000 asylsökande ska vi ha plats här för senare, säger Klas Ohlsson som är tillförordnad enhetschef för Ljungbyhed Park vid Migrationsverket.

Femton hus

Familjerna kommer kunna bo i upp till femton hus, i rum i olika storlekar. Eftersom det är ett transitboende ska de inte stanna länge än tre till sju dagar, därefter ska de slussas ut i landet till nya kommuner och boende där det finns plats.

– När de kommer hit får de ett kit med handdukar, lakan och annat som man behöver för att bo här tillfälligt. De bäddar och fixar här själv sen. Vi hoppas också kunna ordnar aktiviter till dem.

Det är inte första gången som Ljungbyhed Park ger tillfälligt tak över huvudet för asylsökande. I efterdyningarna av krigen på Balkan under 90-talet kom det under en period 200 asylsökande varje dag. På plats då som nu är ljungbyhedsbon Ingegerd Hagelin från Röda korset. Hon minns tiden på boendet då.

– De kom direkt från flygplatsen från Makedonien där de hade ett uppsamlingsläget. Vi visste inte vem de var, vilket skick de var i eller vad som väntade. Vi var förberedda för allt med sjukvård, våra första-hjälpengrupper och psykosociala team, säger Ingegerd Hagelin.

Bra vardag

Nu ska Ingegerd Hagelin samordna akuta insamlingar. På bestämda tider ska frivilliga vara på plats och hjälpa de asylsökande på boendet, allt för att skapa en så bra vardag som möjlig för de boende den korta tiden de är där. Hon hoppas på att många ska skänka varma kläder och leksaker till barn.

– Det finns redan ett engagemang hos ljungbyhedsborna, det har startat en facebooksida där många fråga hur de kan hjälpa. Det här fixar vi tillsammans, säger Ingegerd Hagelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.