Foto: Alexandra Edman

Oron växer efter ny brand i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Om och om igen sätts kolonistugor i Landskrona i brand. De drabbade vet inte hur de ska skydda sig.

Många ute på Kopparhögarnas koloniområde är rädda för att själva drabbas av en brand. Natten till fredagen brann ännu en kolonistuga ned i området, den tredje i år, enligt koloniföreningen.

För någon vecka sedan brann även en kolonistuga på S:t Olovs vång i Landskrona ner, och ytterligare stugor skadades.

På Kopparhögarnas koloniområde vet man inte hur mans ska göra för att skydda sig.

– Det är hemskt, hemskt. Det finns kolonister som lagt ned minst 150 000 kronor på sin lott och sedan se den brinna ned på bara en halvtimme, jag vet inte hur jag skulle hantera det, säger styrelseledamoten Shirley Garcia i Kopparhögarnas koloniförening.

Minst 48 inbrott

När SVT Nyheter Helsingborg är på platsen kommer en kriminalinspektör till en intilliggande kolonistuga för att säkra bevisning efter ett inbrott.

– Jag har varit här minst fyra gånger i år på liknande ärenden och mina kollegor också, då det handlat om inbrott i kolonistugor.

Statistik från polisen visar att det anmälts 48 stycken inbrott i fritidshus och kolonistugor i Landskrona bara i år. Den drabbade denna gång var Rafir Mohamad. Där hade inbrottstjuvar stulit energidrycker och mat och rökt inomhus och lämnat fimpar på trädäcket.

”Hade kunnat sprida sig”

– Du ser hur brädan är bränd där efter fimpen, det kunde ha börjat brinna. Hade det skett så hade det lät kunnat sprida sig till grannen som ligger vägg i vägg, säger Rafir Mohamad.

Den här gången upptäckte han på torsdagsmorgonen att någon varit inne i hans stuga. Tyvärr var det andra gången han drabbades på några månader.

– Jag upptäckte att dörren stod öppen och ringde direkt till polisen och anmälde det. Denna gång stal de inget mer än mat och dryck men förra gången tog de elverktyg.

”Vi önskar mer belysning”

Rafi Mohamad är också oroad över det växande antalet inbrott och bränder och hans teori är att det är lätt att räkna ut när det är lite folk i rörelse på koloniområdet.

– Det är obehagligt när de går in hos en.

Kopparhögarnas koloniområde är det största i Landskrona med 534 lotter. Det är långa breda gångar och många tar sig dit med bil. Sheryl Garcia tycker att säkerheten måste förbättras.

– Jag önskar att man satt ett staket runt området och hindrade obehöriga bilar att åka in här. Vi önskar också mer belysning, här finns ingen belysning alls, vissa kolonister har själva satt upp rörelselampor och strålkastare, men belysning i gångarna och i området tycker jag kommunen ska stå för, vi hyr marken av dem, säger Shirley Garcia.

Vill att kolonisterna betalar själva

Men mark och exploateringschefen Mårten Olsson på Landskrona Stad tycker att kolonisterna själva kan betala belysning.

– Vi har haft en annan förening i kommunen där de själva bekostat en del belysning. Vi som kommun kan inte stå för det, då skulle det behövas mer skattepengar.

Men kolonisterna hyr marken av kommunen, det är er mark, borde inte ni då betala för att belysa den?

– Med den relativt låga arrendeavgiften vi har finns inte utrymme för investering i belysning. Men om kolonisterna själva är villiga att stå för kostnaden av belysningen eller i alla fall en del av den, så är vi beredda att diskutera saken, säger Mårten Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.