Nyanlända lärde känna föreningslivet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ordnades en aktivitietsdag i Helsingborg för nyanlända flyktingar.

45 föreningar visade upp sig och många tog chansen att mingla, testa en idrott och knyta nya kontakter.

– Jag hoppas att jag kan få nya vänner här, svenskar som jag får lära känna för att komma in i det svenska samhället, säger Abd Almonem som är palestiner från Syrien.

Tennis, karaoke, kricket var några av de aktiviteter som fanns att prova. På en särskild bana kunde den som ville med förbundna ögon testa på hur det är att vara synskadad.

– Vi vill visa att vi finns och få fler medlemmer med utländsk bakgrund, säger Lise-Lotte Karlsson på Synskadades förening Helsingborg/Höganäs.

Shahad Al-Jarah var särsklit intresserad av Röda korset.

– Jag vill hjälpa flyktingarna som kommer. Jag kom till Sverige själv som flykting för fem eller sex år sedan, säger hon.

Dagen riktade sig både till dem som varit i Sverige ett tag och till nyanlända. Mahmoud Ahmed kommer från Kobane i norra Syrien. Hans gravida fru är kvar i Turkiet och han har svårt att tänka på något annat.

– Vår situation är oerhört svår. Jag kan varken plugga eller göra något annat. Jag är här men min hjärna är hos mina barn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.