Oro för husras i Helsingör

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende i en byggnad i centrala Helsingör fick i söndags hastigt evakueras eftersom deras hus riskerade falla samman. Detta har skapat oro hos andra Helsingörsbor.

Snabbt växande sprickor utefter husets väggar vilka dessutom började bukta ut gjorde att de sju boende i huset hastigt utrymdes i söndags.

Adam Nikolaj Maargard satt med en kopp kaffe vid frukost när hans mamma kom in.

– Hon sa att vi fått order från polisen att vi skulle ut.

Träkonstruktion håller upp

Området omkring spärrades av och bevakades av polis och en kraftig träkonstruktion tillverkades för att stadga upp huset. Detta tills man fått klarhet i vilka åtgärder som ska vidtas.

Ägarens representant Morten Hansen-Nord framstår inte som överraskad.

– När man byggde för 3-400 år sedan så funderade man inte på att de skulle stå flera hundra år framåt.

Byggnaderna är från 1790 och ligger mitt i Helsingör där det finns många minst lika gamla hus med sneda väggar. Och den här händelsen fick citybor att bli oroade.

Lizzie Petersen står i ett hörn och pekar bort mot det inhägnade huset.

– Om det är på väg att rasa där så kan det väl ske där också, säger hon och pekar utefter gågatan kantad av flera vingliga hus.

”Faller inte över en natt”

På kommunen säger man att de gamla byggnaderna i centrum är i gott skick men att man måste vara noga med underhållet vilket är ägarnas ansvar.

Morten Hansen-Nord tror trots dramatiken inte på någon katastrof.

– Byggnaden har stått i 300 år så den faller väl inte ihop över en natt.

Och även om avspärrningarna är kvar vid den bågnande väggen på det rashotade huset så kunde de flesta boende och därmed Adam Nikolaj Maargard redan på måndagen återvända till sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.