Julgalan i Helsingborg polisanmäls för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens kaosartade julgala i Helsingborg polisanmäler de lokala arrangörerna Julgalan Stockholm AB. 

Julgalan i Helsingborg skulle bli en succe. Nästan 9 000 gäster besökte galan där artister som Hasse Andersson, Timbuktu, Jill Johnsson och Måns Zelmerlöw uppträdde. Men det slutade i fiasko.

Under helgen publicerades flera vittnesmål om kyla i tältet, varma drinkar, långa köer och dålig service. Varken servitörer eller värmefläktar kom på plats.

Julgalan

På eventets Facebook-sida har kritiken inte varit nådig.

”Skandal”, ”En mycket stor besvikelse”, ”under all kritik”, är några av omdömena.

Janna Rosenqvist som är projektledare i Helsingborg står bakom en anmälan. Anmälan kom in till polisen söndagkväll.

– Anmälaren anser att företaget sålt fler biljetter än vad det fanns plats till och därför är det rubricerat som bedrägeri, säger Eva Lotta Hermansson Truedsson, polisens informatör.

Fler anmälningar väntar

Även Rasmus Varfeldt, som är VD på Helsingborgs bryggeri och  en av de loklala arrangörerna, uppger att han kommer att göra en polisanmälan. Helsingborgs bryggeri är de som står på utskänkningstillståndet under Julgalan och Rasmus Varfeldt menar att alkoholhanteringen inte gått rätt till.

– Vi har fått indikationer på att kunder har blivit fakturerade dryck (av Julgalan Stockholm AB) och det strider direkt mot de lagar som gäller, det är vi som ska fakturera, säger han.

– Det är meningen att den som har alkoholtillstånd ska sälja dryck och inget annat.

Kände inte till anmälan

Att julgalan blivit polisanmäld kommer som en chock för Julgalan Stockholm AB:s representant, Jonas Wakman. De har inte sålt för många biljetter, säger han.

– Det här är en nyhet för mig, säger han.

Rasmus Varfeldt på Helsingborgs bryggeri tycker att det känns tråkigt att arrangemanget blev som det blev.

– Här har otroligt många lokala företag gått in och satsat otroligt mycket och så blir man totalblåst, säger Rasmus Varfeldt.

Även i Västerås ska Julgalan, som kom till staden under lördagskvällen, ha varit kaotisk.

Facebookomdömen om julgalan

”Att önska nu är att : Städerna som står på tur drar in sina tillstånd så julgalan inte kan genomföras! Artisterna vägrar uppträda åt dessa mafiosos!”

”Västerås va de värsta jag varit med om! Fick inte ett skit av de jag betalat för.. väntar fortfarande på mina dryckesbiljetter”, skriver en kvinna.

”Jag hade köpt biljett, biljett med sittplats, till mig och min 11åriga dotter till Lund som blev inställt och vi blev flyttade till Helsingborg. Anlände med buss vid 21 och det var som att komma på en gigantiskt fyllefest! Ingen kontroll i insläpp utan alla som ville kom in med eller utan biljett – ingen brydde sig om att vi hade biljetter. Jag hade köpt i tidig julklapp till Dotter MED sittplats för 1200 spänn. I tältet som jag gissar hade 10 000 pers var det fullt ös med barer och party! Volymen var fruktansvärd. Några sittplatser som stod på biljetten fick vi inte utan fick stå bäst vi kunde mellan travar av disk, vinlådor, packade människor, fat med mat, ölflak... dottern orkade 5 låtar så satte hon sig ner på golvet och grät av besvikelse över ont i öron av volym och att vi var tvungna att stå och jag hade fullt sjå att skydda henne från trängseln”, skriver signaturen Mulle Meck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julgalan

Mer i ämnet