Foto: SVT

Polisen laddar för stökig kväll

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möts Helsingborgs IF och Djurgårdens IF i den första allsvenska matchen i Helsingborg sedan en supporter dödades vid förra årets möte mellan lagen.

Polisen ser matchen som en ovanligt riskfylld händelse och har förberett sig därefter.

Polisens pressansvarige för evenemanget, Ewa-Gun Westford, förklarar att det aldrig går att förbereda sig för sådana här tillfällen till hundra procent, men att polisen ändå har gjort upp en tydlig plan för kvällen.

– Vi har ju ett speciellt koncept som vi jobbar med när det är högriskmatcher. De allsvenska fotbollsmatcherna betecknas som högriskmatcher. Då är vi ganska många poliser och det är för att säkerställa och trygga evenemanget.

Supportrarna hålls isär

Bland annat kommer de båda lagens supportrar att få gå olika vägar till arenan för att polisen ska kunna hålla isär dem, och när Djurgårdssupportrarna möts vid Terasstrapporna för en manifestation för att hedra supportern som dog, är polisen beredd på att avstyra eventuella bråk.

– Vi har en plan för hur vi ska arbeta om det skulle bli så. Det här handlar ju lite om att se och uppleva hur stämningen är och vad som händer just nu. Vi kommer att vara där men vi kommer inte att vara så nära för det finns en önskan från Djurgården om att de ska få göra detta i avskildhet och det bejakar vi, säger Ewa-Gun Westford.

Vädjar om god stämning

Hon har förhoppningar om att kvällens evenemang ändå ska gå lugnt till och vädjar till supportrarna att bidra till en god stämning.

– Det är viktigt att alla ser på det här med nyktra ögon. Hämtar man känslorna från det som hände förra året så var det förfärande för oss alla. Vi tror och hoppas att alla ska ha den här känslan och låta det här bli en bra fotbollskväll. 

Matchen mellan Helsingborgs IF och Djurgården går av stapeln på Olympia kl 19.05 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.