Polisens uppmaning populär

Uppdaterad
Publicerad

När polisen i Helsingborg la ut en facebook-uppdatering där de bad bilister sluta varna andra för trafikkontroller fick den stor spridning och närmare 350 000 personer har läst inlägget.

Nu hoppas polisen att varningarna upphör.

Karl Nordborg blir invinkad av trafikpolisen på en sidogata vid Berga och blir ombedd att visa körkort och genomföra en nykterhetskontolll. Det är helt okej, tycker han. Men vad gäller fartkontroller är han inte lika välvilligt inställd.

– Jag brukar blinka till andra bilister när jag ser en fartkontroll, säger han.

Men om du råkar varna någon som kanske är narkotikapåverkad, hur tänker du då?

– Det har jag inte tänkt på, det är fel av mig då.

Camilla Josefsson tänker däremot annorlunda.

– Jag brukar inte varna andra. Jag tänker väl att de som gör det inte har rent mjöl i påsen, säger hon.

Flera varnade förra veckan

Men det är inte helt ovanligt att bilister varnar mötade trafik för kontrollerna – något som polisen fick erfara förra veckan.

– Vi upptäckte att folk som låg i hög hastighet långt borta saktade ner när de närmare sig oss, och vi blev lite förundrade över detta, säger Louise Sinclair, polisassistent.

Av en bilist fick de en förklaring.

– Vi fick veta att andra bilister hade blinkat, tutat och vinkat i bilarna åt varandra för att göra varandra uppmärksammade på vår kontroll.

350 000 läst statusuppdatering

Efter det la polisen i Nordvästra Skåne ut en statusuppdatering på facebook som har fått en enorm spridning. Där skrev man bland annat:

”Den du varnar kan nämligen vara efterlyst, rattfull eller hög på narkotika. Bilen du varnar kan vara full med stöldgods från just ditt hem eller så kan fordonet innehålla illegala vapen. Den du, av missriktad välvilja, grimaserar mot kan dessutom köra en bil som inte uppfyller några säkerhetskrav överhuvudtaget och den som du varnat behöver inte ens ha körkort. Så sluta varna! Vi finns ute på vägarna av två anledningar: inte för att bötfälla utan för att öka säkerheten och bekämpa brottslighet.”

– Närmare 350 000 personer har läst inlägget och flera tusen har gillat och delat det. Det är härligt att se, säger kommunpolisen Karim Ottosson.

Bland kommentarerna kan man se blandade reaktioner. Några tycker att det är jobbigt att få fortkörningsböter och varnar andra i rent medmänskligt syfte, medan andra tycker att det är dumt, säger Karim Ottosson, och fortsätter:

– Vårt mål med kontrollerna är att kontrollera förarna, men om då de som inte har rent mjöl i påsen, alltså kör onyktra, eller drogpåverkade eller har stöldgods i bilen, blir varnade så kanske de inte blir kontrollerade och då missar vi dem.

Men polisen lägger själv upp information på sina hemsida om veckans trafikkontroller.

– Syftet där är ju att vi vill att man ska sänka hastigheten innan det sker en olycka, säger Karim Ottosson.

Men om bilister varnar andra för exakt samma sak, blir det inte samma effekt då?

– På ett sätt är det så, men vi vill fånga dom fula fiskarna så att säga. De kan dyka upp på ett ställa där vi inte varnat att vi står där så kanske vi kan anträffa någon med stöldgods eller är påverkade av droger, säger Karim Ottosson.

Polisen vill helst se att varningarna helt upphör och det kan faktiskt vara olagligt att varna:

– Man får inte använda ljusanordningar eller tuta om det inte krävs, så egentligen kostar det mellan 500 till 1000 kronor.

Ger ni böter till dem som varnar?

– Det är inte vanligt, men visst händer det, svarar Karim Ottosson.

POLISENS INLÄGG I SIN HELHET:

SLUTA VARNA OCH VARA KORKAD

Under veckan har flera patruller, som vanligt, utfört trafikkontroller runt om i nordvästra Skåne. Polispersonalen har vid flera tillfällen noterat hur vissa trafikanter varnar andra på vägarna för våra kontroller.

Bland annat genom att vifta med händerna, blinka med helljuset och ibland, (faktiskt!), grimasera mot mötande trafik. Till det fåtalet trafikanter det här berör: Var snäll och sluta med detta korkade beteende!

Den du varnar kan nämligen vara efterlyst, rattfull eller hög på narkotika. Bilen du varnar kan vara full med stöldgods från just ditt hem eller så kan fordonet innehålla illegala vapen.

Den du, av missriktad välvilja, grimaserar mot kan dessutom köra en bil som inte uppfyller några säkerhetskrav överhuvudtaget och den som du varnat behöver inte ens ha körkort.

Så sluta varna! Vi finns ute på vägarna av två anledningar: inte för att bötfälla utan för att öka säkerheten och bekämpa brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.