”Proffice avskedade mig för att jag är facklig”

Uppdaterad
Publicerad

Han fick sparken från Proffice för att ha uppträtt aggressivt på ett möte. Själv menar André Börvall från Helsingborg att han ställt krav på rätt lön och schyssta villkor för sig och sina medarbetare, och att det var det som fick Proffice att avskeda honom.

Det var i slutet av januari som André Börvall fick beskedet om att Proffice avskedat honom.

Konflikten mellan André och bemanningsföretaget hade handlat om allt från rätt lön och semestersättning till att få lagstadgad dygnsvila mellan arbetspassen.

Enligt André Börvall fick hans krav på företaget direkta konsekvenser för honom.  

– Jag fick ta emot allt från hot om stryk till otrevlig sms och att jag blev bortplockad från pass. De tog även bort mig från OB-pass och från helgpass, berättar André Börvall.

Får stöd av vittne

Proffice menar att André Börvall skulle uppträtt aggressivt under ett möte vilket ska ha orsakade uppsägningen. 

Ett vittne som Sydnytt pratat med, som var med under samma möte, menar å sin sida att det inte förkommit någon aggressivitet.

Själv är André säker på varför har inte längre får fortsätta som lagerarbetare hos Proffice.

– Jag anser att det är enbart för att jag engagerat mig fackligt, resonerar André Börvall.

”Haft mycket åsikter”

Presschef Maria Uggla menar att André Börvalls fackliga engagemang inte haft något att göra med uppsägningen från Proffice.   

– Han har varit en person som haft åsikter om mycket, men jag vill understryka att uppsägningen av honom inte har något med hans fackliga engagemang att göra. Vi har goda relationer med facket i Helsingborg, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Oro bland otryggt anställda

Runt 170 000 personer i Sverige är på ett eller annat sätt anställda av bemanningsföretag. Förhandlingar mellan Proffice och fackförbundet Handels, som inte accepterat uppsägningen av André Börvall pågår, och fallet kan mycket väl komma att avgöras i arbetsdomstol. André som nu söker andra jobb menar att han är orolig för den växande branschen av otrygga anställningar.

– Fortsätter det här med tim- och otrygga anställningar kommer vi få massor av unga människor som går in i väggen. Folk stressar sönder sig i den här branschen. Det är verkligen alarmerande, säger André Börvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.