Pytonorm på rymmen i Malmö igen

Uppdaterad
Publicerad

Ormen som rymde och hittades i en trappuppgång i södra Malmö i lördags har smitit igen. ”Ormen är inte farlig”, säger ormexperten Frank Madsen.

Ägaren som återförenades med ormen hade den i sin bil på Hyacintgatan under natten – och den lyckades smita genom glipan till ett öppet fönster.

– Vid tretiden ringde ägaren in till polisen. Han hade lämnat den där en kort stund, säger Hans Nilsson pressinformatör på polisen Region Syd.

Polisen har letat efter den 2,5 meter långa ormen utan resultat. Man hoppas nu få in tips från de boende i området.

– Det är anmärkningsvärt att den rymmer för andra gången i rad, säger Hans Nilsson.

Polisen får leta igen

Malmö stad ska nu kontrollera om personen som låtit pytonormen rymma två gånger inom loppet av ett par dagar är lämplig som ormägare.

Vid Holma skola möter vi parkarbetaren Lars Andersson som går omkring med en grästrimmer.

– Man blir nog lite skakis om man hittar den, men polisen får väl komma hit och leta igen, säger han.

– Om folk har ormar eller andra sådana djur, så är det viktigt att man håller dem hemma, säger Manushaqe Jolla som är fritidsledare på skolan.

Orm runt halsen

– Ormen är inte farlig. Ser du den ska du försöka ha den under uppsikt och kontakta polisen, förklarar Frank Madsen, ormexpert på Malmö reptilcentrum.

Han visar en bild på sin dator hur någon kör bil med en orm runt halsen.

– Detta är inte okej, utan ormar ska vara i terrarium som är anpassade efter ormens storlek. När de ska transporteras kan man lägga dem i en tygpåse och sedan i en låda, säger Frank Madsen.

Ormtillstånd

Hur reglerna ser ut för att ha ormar i hemmet skiljer sig mellan olika kommuner.

I Malmö stad krävs att man ansöker om tillstånd. Tillståndet kostar 3000 kronor. Endast 31 personer har den här typen av tillstånd för närvarande i kommunen.

Om den aktuella ormägaren finns med i registren är oklart eftersom kommunen inte fått in alla upgifter av polisen ännu.

– När vi fått uppgifterna ska vi undersöka om ägaren har tillstånd och om personen är lämplig för att ha ormar i hemmet, säger Carl Runsbech, miljöinspektör på Malmö stad.

Djurskydd

Länsstyrelsen som har ansvar för djurskyddet har inte öppnat något ärende om pytonormen.

– Vi har inte fått in någon anmälan, men får vi fler uppgifter av det här slaget kan det hända att det blir ett djurskyddsärende, säger länsveterinär Lotta Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.