Racertävling sätter press på elever

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det final för racertävlingen STCC som kommer att hållas i Kågeröd. Och inför den så finns det kanske några som är mer nervösa än andra – nämligen gymnasieeleverna på tävlingsteknikerutbildningen.

Det är fredag förmiddag och racerbilarna testkörs varv efter varv på Ring Knutstorps racerbana. Det luktar bränt gummi och bensin i luften. Vid en monter står tre killar från tävlingsteknikerutbildningen på Svalöfs gymnasium och håller stenkoll på tider.

– Vi har den bästa tiden i vår klass, så det ser bra ut. Det är väldigt häftigt att få vara med och mecka första året och så går det så här bra, säger eleven Viktor Sjunnesson.

Elever uppfyller dröm

I helgen avslutas nämligen STCC-säsongen i Kågeröd. Alltså hemmaplan för eleverna på tävlingteknikerprogrammet som har sin skola precis vid banan. Föraren som är i fokus är ingen mindre än  Marcus Annervi, som gick ut tävlingsteknikerutbildningen förra året. Nu är det hans hans före detta skolkamrater som ska hjälpa honom att ta hem juniormästartiteln.

– Det är en väldigt tuff utbildning, man ska kunna arbeta under hård press och vara duktig i både matematik och fysik, säger läraren Lars Olsson.

Tre elever från andra ring har blivit utplockade till Marcus Annervis team.

– Det var som en dröm att få komma ut till ett team och få vara en så stor del av den här resan, säger Andreas Seger.

Gör allt för bilen

Andreas Seger berättar att de har ständig kontakt med föraren under loppet för att kunna hitta lösningar om föraren känner minsta lilla problem med bilen. Och det ska göras snabbt, under press.

– Vi kan göra allt från reparationer om han har kraschat till att fixa hjulvinklar och däcktryck. Allt för att göra bilen snabbare och hålla sig på banen, säger Andreas Seger.

Efter testracet är det dags för bilen att få en total genomgång och det är de tre eleverna som har ansvar för det. Under testkörningen fick de veta att ratten var lite sned så då blir det till att göra hjulinställning.

– Den största utmaningen är att göra det så bra som möjligt efter vad föraren säger, berättar Kevin Nilsson som sitter på huk vid ena bakhjulet.

Finalen är imorgon och teamet känner sig rejält nervösa. Men trots det är Kevin Nilsson på det klara med vad som ska hända då.

– Då ska vi vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.