En tredje SD-politiker i blåsväder på kort tid. Foto: SVT

SD-politiker liknar flyktingar vid djur

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Christian Olsson som även är ledamot i Klippans kommunfullmäktige, liknar flyktingar vid djur.

Ett transitboende på det gamla F 5-området Ljungbyhed Park öppnar inom kort. Där finns plats för 1 100 flyktingar som kommer tillbringa mellan tre och sju dagar på transitboendet innan de slussas vidare till ett permanent boende.

Sydsvenskan rapporterar att SD-politikern Christian Olsson på lördagen publicerade följande rader på sin privata Facebook-sida till en bild på transitboendet:

”På safari i Ljungbyhed med (NN, en vän till Olsson, reds. anm) men vi såg inga nytillkomna djur, dom verkar vara skygga”.

En stund senare svarar Olssons vän med att publicera en bild på en springande person i Ljungbyhed och texten: ”Jo minsjäl vi hittade en skygg jävel. Se som han springer”.

Lägger på luren

När SVT Nyheter ringer upp Christian Olsson för att fråga varför han liknar flyktingar vid djur, så lägger han på. Men Olsson hör senare av sig via SMS, där han menar att det hela är ett missförstånd:

”Jag skrev att jag var på safari för att titta på djur vilket jag gjorde. Min kompis svarade och vad han svarar kan inte jag ta ansvar för?”

Han skriver också vidare att han tog bort inlägget efter kompisens svar, ”vad mer kan jag göra?”,  skriver han. Han påpekar också att han har lämnat sina uppdrag för SD.

Något som inte stämmer enligt Therese Borg, presskontakt för Sverigedemokraterna i Klippan.

– Han har haft en ständig frånvaro i alla nämnder, men har inte lämnat partiet. Däremot fick vi en formell avsägelse från Christian Olsson så sent som igår, säger hon.

Uppsägelsen gäller två nämnder, men inte platsen i fullmäktige.

SD i Klippan har också skickat ett ärende till medlemsutskottet.

– Det som han har skrivit är inte förenligt med våra värderingar, säger Therese Borg till SVT Nyheter Helsingborg.

Var på väg till Skånes djurpark

När SVT Nyheter svarar på Christian Olssons SMS, och frågar vad han menar med safari och om han befann sig på en djurpark i Ljungbyhed, svarar han:

Vi var på väg till Skånes djurpark därav ordet safari, vore väl märkligt annars? Tråkigt med er medier att ni ska vinkla allt o leta efter anledningar att skrika rasist.

När SVT poängterar att Skånes djurpark ligger i Höör, och att han i sin statusuppdatering skriver att han var på safari i Ljungbyhed, svarar han att han vid tillfället satt i bilen på väg till djurparken.

För drygt en månad sedan skrev Christian Olsson på Facebook att ”folk borde demonstrera i Malmö mot alla nya isis-medlemmar som dyker upp i dagarna men istället välkomnar folket dessa mördare, pedofiler och våldtäkten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.