Foto: TT

Spansk broccoli marknadsförs som skånsk

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgsföretaget Magnihill AB vilseleder kunderna med en missvisande märkning när de säljer ekologiska grönsaker. Det konstaterar kommunens miljönämnd som förbjuder företaget att fortsätta med denna märkning och hotar med 130 000 kronor i böter om den inte ändras.

Fyra av företagets produkter är märkta ”från den skånska myllan” och ”mitt i den skånska myllan har vi med varsamhet och omtanke förädlat grönsaker och bär...” Detta stämmer inte konstaterar miljönämnden som påpekar att man inte får vilseleda köparen särskilt när det gäller ursprungsland eller härkomstplats.

Magnihill AB menar att man på baksidan av produkterna anger de exakta uppgifterna och att märkningen på framsidan syftar på företaget och dess historik. Denna förklaring underkänns av miljönämnden i Helsingborg.

De fyra aktuella produkterna är broccoli från Spanien, granatäpplekärnor från Turkiet, ärter från Skåne och Halland samt wokmix från bland annat Spanien och Tyskland/Holland.

– Vi kan i dagsläget inte kommentera beslutet, säger Johnny Persson, produktionschef på Magnihill.

Under onsdagen ska företagsledningen träffas för att diskutera vilka konsekvenserna blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.