Foto: Firas Razak

Större öppenhet för att hyra ut biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera tolkningsfall om vem som ska få hålla arrangemang i biblioteket har man nu klubbat nya riktlinjer

Först ställdes ett Ukrainamöte in på blioteket. Sedan fick Pierre Schori argumentera mot ett svenskt medlemsskap i Nato. Flera gånger har planerade arrangemang på stadsbiblioteket ställts in.

Enligt kulturförvaltningens ritlinjer skulle biblioteket inte hyras ut till arrangemang av politisk, relegiös och opinionsbildande karaktär. Men så får man inte göra enligt bibliotekslagen. Så nu har kulturförvaltningen arbetat fram nya riktlinjer.

– De förbättrade riktlinjerna innebär en mer öppen och bred uthyrningsprincip än tidigare, säger kulturdirektör Bibi Hidén. Vi ska som förvaltning värna om yttrandefriheten och erbjuda demokratiska mötesplatser. Nu har vi riktlinjer som öppnar upp för det och som stänger ute de fall där diskriminering och hets mot folkgrupp är en del av agendan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.