Stort behov av socialsekreterare i nordväst

Uppdaterad
Publicerad

Många nordvästskånska kommuner söker just nu minst en socialsekreterare. Konkurrensen om yrkesgruppen är hård och på flera håll har rekryteringen blivit en lång och kostsam historia.

Rapporter om dålig arbetsmiljö med tung arbetsbörda och utredningar som läggs på hög har gjort att socialsekreterare blivit ett riktigt bristyrke.

Enligt Arbetsförmedlingen söker alla nordvästskånska kommuner just nu personal och på flera håll anlitas socialsekreterare från bemanningsföretag till nära dubbel kostnad för att fylla luckorna. Bara i Helsingborg behövs nu runt tio personer.

– Vi behöver gärna erfarna socialsekreterare som har arbetat med utredningsarbete när det gäller barn och unga tidigare. Sedan vet vi att vi inte kan välja och vraka, utan det viktiga är att det kommer in bra personer som är engagerade och entusiastiska för arbetet med barn, unga och familjer, säger Dinah Åbinger, socialdirektör i Helsingborg.

Lockar på olika sätt

Helsingborgs stad försöker nu med allt från bättre karriärmöjligheter till administrativ avlastning för att locka fler sökande. Men även i de mindre kommunerna finns lediga tjänster och där får man lyfta fram andra fördelar.

– Det är bra stämning, det är lätt att få till möten och så jag tror att många trivs med att jobba här i Perstorp,säger Ingemar Hansson, verksamhetschef för Individ och familj på kommunens socialförvaltning. 

Vilka är nackdelarna med att arbeta i en liten kommun?

– Möjligen att det är sårbart. Det kanske handlar om två-tre personer på varje verksamhetsdel och då är det klart att om någon väljer att byta jobb eller liknande så märks ju det.

”Blir bekymrad”

Ingemar Hansson tycker att Perstorp har klarat sig förhållandevis bra men i Helsingborg, som har betydligt fler anställda, har den ansträngda situationen satt sina spår.

– Den är jätteansträngande! Det är klart att nummer ett för oss är alltid att vara till för barnen och när vi känner att vi på grund av arbetsplatsen och den höga personalomsättningen skulle riskera att sjunka i kvalitet så är det klart att jag blir bekymrad, säger Dinah Åbinger.

Men trots att många kommuner som Helsingborg alltså slåss om samma personal ser både Ingemar Hansson och Dinah Åbinger ljust på sina rekryteringar.

– Det är klart att det blir en konkurrenssituation om god arbetskraft om man säger så, och för oss och alla andra kommuner handlar det ju då om att samverka med varandra och att hitta sätt för att göra de här tjänsterna mer attraktiva, säger Dinah Åbinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.