Utställning för Tintinälskare

Uppdaterad
Publicerad

En unik privat Tintinsamling ställs under sommaren ut på Toy world i Helsingborg.

I över 40 år har åstorpsbon Håkan Hultberg har samlat album, figurer, bilar och leksaker. Alla med Tintin i huvudrollen. Pärlan i samlingen är de 70 bilar som nu ställs ut offentligt.

– Det är helt fantastiska bilar som innehåller exakta figurer av karaktärerna. Bilarna står på en skiva där du kan läsa vilken sida i vilket album bilen förekommer, säger Håkan Hultberg.

Han tror att den äldsta bilen i samlingen är en gulbeige T-ford, hämtad ur Tintin i Kongo.

– Vissa bilmodeller är svårare att få tag på än andra och det är inte ofta som alla 70 modeller finns samlade och visas offentligt, säger Håkan Hultberg.

Intresse i arv

Håkan Hultberg har fört vidare sitt intresse till 10-åriga dottern Ida-Mo. Hennes favoritbok är Krabban med guldklorna som kom ut 1941 och därifrån har Håkan en intressant modell. På modellen klättrar Tintin och Milou in i ett skeppsfönster där kapten Haddock lägger patiens och dricker whiskey.

– Det här är ett magiskt ögonblick för det är första mötet mellan Kapten Haddock, Milou och Tintin. Jag får gåshud när jag ser hur välgjord modellen är, säger Håkan Hultberg.

Men samlingen innehåller också många album, flygplansmodeller, flera månraketer och affischer.

Mustascherna avslöjar Dupontarna

Varför Tintin?

– Han reser runt i hela världen och jag är fascinerad av alla farliga saker han stöter på och att han alltid klarar sig. Whiskeyn är med från början, alltså innan Kapten Haddock kom in i bilden. Då kan man fundera över vem som drack den. Det var Milou, en fyllehund kan man säga, säger Håkan Hultberg.

Dupondtarna, de klumpiga dektektiverna som ska lösa brotten finns också med i flera modeller.

– Man kan tro att de är tvillingar, men det är de inte.  Du kan se skillnad på dem genom att mustacherna pekar åt olika håll. Förlagan till karaktärerna är den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé pappa var tvilling och Dupondtarna ska symbolisera pappan och hans bror som förlaga,

Var först på månen

Hur blev du intresserad av Tintin från början?

– Han har alltid funnits där, i början trodde jag han var privatdetektiv, men han är journalist. Det framkommer inte i mer än i ett album att det är så. Tintin var så före med allt, det är spännande. Han var till exempel på månen 15 år före alla andra.  Månen tur och retur heter hans äventyr där månfärden och det skildras i två album.

Från och med i mitten på september ställs utställningen ut på Åstorps bibliotek, där den stannar i en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.