Patent-och registreringsverket utreder om flera lopp kan ha ”varvet” som en del av sitt namn. Foto: Truls Wallin

Tvist om ”varvet” pågår

Uppdaterad
Publicerad

Det är idag oklart om någon faktiskt äger rätten till namnet ”varvet” när det handlar om lopp.

Äger någon rätten till namnet ”varvet” när det handlar om lopp?

– Jag kan inte svara ja eller nej till det, säger Magnus Ahlgren, jurist på Patent- och registreringsverket, PRV.

Göteborgsvarvet stoppade det skånska byaloppet Vikenvarvet från att använda ”varvet” i sitt namn. Enligt Magnus Ahlgren har Göteborgs Friidrottsförbund, som arrangerar Göteborgsvarvet, en separat varumärkesregistrering för namnet ”varvet”, men att det just nu ligger ett ärende för prövning i Patentbesvärsrätten kring detta.

Motionsloppet Slussvarvet i Trollhättan ansökte i fjol om att få registrera sitt namn hos PRV. Göteborgs Friidrottsförbund hade invändningar men PRV sa ändå ja till Slussvarvet – de bedömde att namnen inte var förväxlingsbara. Men då överklagade Göteborgs Friidrottsförbund och ärendet är ännu inte avgjort.

”Varningsbrev” skickas

Vikenvarvet skulle också kunna lämna in en registreringsansökan till PRV, men vad utfallet skulle bli vill Magnus Ahlgren inte sia om.

– Om en ansökan skulle komma in kanske vi skulle avvakta beslutet i Patentbesvärsrätten.

Han säger att den som anser sig äga namnet ofta skickar ett ”varningsbrev” till den som de menar begår ett namnintrång, och att det kan leda till en överenskommelse om ekonomisk ersättning för att få använda namnet.

Om den varnade parten går vidare med att använda namnet utan att man nått någon överenskommelse är det inte ovanligt det hamnar i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.