Vem förgiftar Skånes pilgrimsfalkar?

Uppdaterad
Publicerad

Inga spår efter den som förgiftar pilgrimsfalkarna

Vem är det som förgiftar Skånes pilgrimsfalkar? 2012 förgiftades en hel familj med pilgrimsfalkar i Kristianstad och i januari i år hittades en ny falk dödad på samma sätt. Än så länge är gåtan vem som ligger bakom olöst och de avgörande tipsen lyser med sin frånvaro.

– Det känns trist och inte minst oroligt, för det finns ju säkert ett mörkertal av förgiftade pilgrimsfalkar också som vi inte känner till, säger Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes ornitologiska förening.

I januari i år hände det igen: En åtta år gammal pilgrimsfalkshona som haft sin boplats i Båstad sedan 2009 hittades död, förgiftad på samma sätt som pilgrimsfalksfamiljen i vattentornet i Kristianstad för tre år sen.

– Man har smetat på ett gift som heter karbuforan i fjäderdräkten på duvorna och sen har ju falken tagit duvan och blivit förgiftad, säger kammaråklagare Lars Magnusson som har haft hand om fallet. 

Förbjudet insektsmedel

Karbuforan är ett insektsmedel som är förbjudet inom EU och som är extremt farligt. Det är just det som är problemet, tillvägagångssättet. Pilgrimsfalken som art går det ingen nöd på, även om det är ett brott att förgifta fågeln, det är metoden som är den stora faran.

Det är ju en riktad förföljelse på ett vis. Vi är ganska säkra på att det var pilgrimsfalkarna man var ute efter, men alla som hade tuggat på den här duvan hade ju dött. det är ett oerhört starkt och snabbverkande gift, berättar Kenneth Bengtsson.

Belöning för tips

Fallet med den förgiftade falkfamiljen i Kristianstad fick aldrig någon lösning. Inte ett enda tips kom in, trots att Sveriges ornitologiska förening utfäste en belöning på 50 000 kronor. Nu, efter fallet i Båstad, är man återigen villig att betala pengar för bästa tipset:

Det har kommit några men inga särskilt konkreta tips, berättar Dennis Kraft, ordförande i Sveriges ornitologiska förening.

– Det är ju alltid så att det finns en risk att det kommer in folk som vill anmäla någonting för att få ut lite pengar på det och några sådana har det nog varit.

Men det räcker inte. Förundersökningen som Lars Magnusson inledde om grovt jaktbrott efter att fågeln i Båstad hittats, har fått läggas ner. Det behövs bättre och mer konkreta tips för att komma vidare.

Upplysning behövs

– Det kan ju vara sådana saker som att man har sett något misstänksamt i området, det kan vara bilar, personer. Allting sådant som kan leda vidare är av vikt för att kunna väcka liv i den här utredningen, säger Lars Magnusson.

Men om inga avgörande tips kommer in och ingen kan sättas dit för att ha förgiftat falkarna, vad gör man då? Ska man handfallen stå och se på om eller när det händer igen eller går det att förebygga?

Kenneth Bengtsson berättar att även på 60-talet var pilgrimsfalkarna utsatta. Då var det äggen man ville åt. Men genom att ha ständig bevakning av falkarnas bon kunde man få stopp på äggtjuvarna. När det gäller förgiftade fåglar är det inte lika enkelt.

– Det är ju i så fall upplysning. Att få de här personerna att förstå att man inte gör så här mot vilda djur, och om de inte kan begripa det så måste de ju åtminstone kunna begripa att det här är mycket farligt, säger Kenneth Bengtsson.

– Sluta upp med sådana dumheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.