-Jag är rejält omskakad

Uppdaterad
Publicerad

Men lovar inga särskilda insatser från regeringen i nuläget.

Ett bevis för att integrationspolitiken har misslyckats – så förklarar många veckans bränder och stenkastning i förorterna.

Integrationsministern håller med – till viss del.

-Både och. Vi har lyckats i den mån att vi har 600 000 utlandsfödda människor som går till sitt arbete varje morgon. Var tredje läkare och var fjärde tandläkare är utlandsfödda och stora delar av sjukvården i Stockholms län bärs upp av människor som är födda i andra länder.

Aldrig arbetat

-Men vi har samtidigt för många som aldrig kommit i arbete. I vissa områden är det ett normaltillstånd att inte ha ett arbete att gå till. Så vi har stora utmaningar framför oss. Men vi ska akta oss för att göra ett antal kastade stenar till bilden av hur det går för människor som flyttat till Sverige, säger Erik Ullenhag till ABC.

Integrationsministern medger att han är rejält omskakad av veckans kravaller men lovar inga omedelbara åtgärder från regeringen.

Positiva spiraler

-Långsiktigt handlar det om att öka tryggheten, om fler närvarande synliga poliser. Fler ska ha jobb, man måste satsa på skolan och stadsmiljön om vi ska kunna åstadkomma positiva spiraler, slutar Erik Ullenhag (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.