Foto: TT

19-åring sexofredade flicka – får dagsböter

Publicerad

En 19-åring i Östersund kontaktade en 13-årig flicka via facebook. Där skrev han saker som ”du har jättefin kropp” och liknande. Det hela eskalerade under två veckors tid och han bad flickan skicka nakenbilder och frågade om de skulle ligga.

Den då 19-årige mannen hävar att han inte minns någonting från perioden eftersom han drack alkohol varje dag.

Av konversationen på datorn framgår enligt rättens dom tydligt hur mannen frågat flickan hur gammal hon var, och att hon då svarat att hon var 13 år gammal. Kort därefter skrev han att han hoppades de kunde fortsätta att skriva.

Under de förhållandena menar tingsrätten att det inte råder några tveksamheter om att han visste om att flickan var under 15 år. Gärningen är därför att bedöma som sexuellt ofredande, skriver Östersunds tingsrätt i sin dom.

Då ofredandet inte innefattat någon beröring stannar påföljden vid ett bötesstraff. Förutom 60 dagsböter ska mannen också betala 5.000 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.